Ved brann kan rengjøringen etter bruk av et pulverapparat bli mer kostbar enn selve brannen. – Boligeiere bør skifte ut pulver med skumapparat eller husbrannslange, mener sikkerhetsekspert.

– De færreste har utløst et pulverapparat og kjenner derfor ikke konsekvensene. Pulveret slukker ikke bare brannen, men legger seg over alt og forårsaker store skader, sier René Depuis i Trygg og Sikker AS, Norges største sikkerhetsbutikk.

Han anslår at mer enn 90 prosent av landets boliger har brannslukningsapparat med pulver.

Treffer bedre

Forsikringsbransjen kjenner godt til virkningene av et pulverapparat.

– Vi opplever ofte at selve brannskaden er minimal, mens det er rengjøringen etter bruk av pulverapparat som blir den store kostnaden. Bruk av alternativt slukkemiddel ville helt klart spart store kostnader, sier avdelingssjef Per Mosnesset i Terra Skadeforsikring AS.

Mens pulveret sprer seg over hele rommet, legger skummet fra et skumapparat seg på det området du sikter på.

– Alle vil dra nytte av å bytte fra pulver til skum, uansett størrelse på boligen. Selv om de fleste huseierne foreløpig sverger til pulver, men vi ser en økende interesse for skum, særlig nå som prisen for et apparat med seks liter har kommet under 500 kroner, sier René Depuis i Trygg og Sikker.

– Husbrannslange er også et godt alternativ til håndslukkere, men mange kvier seg da rørleggerkostnadene ofte blir høye, sier han.

Hærverk

Brannslukkingsapparat med pulver er en potensiell utgiftsbombe også når det ikke brenner.

– Det er flere apparater som blir utløst av klåfingra barn eller ved en feil, enn apparater som utløses fordi det brenner, sier Depuis.

Apparatene står gjerne også laglig til for folk med uærlige hensikter. Nylig ble for eksempel Oppdal ungdomsskole påført skader for 200 000 kroner etter at to elever gikk amok med et 12-kilosapparat.

Også mange butikker og kontorer bør vurdere overgang til skumslukkere, mener sikkerhetskoordinator Thor Martin Bjerke i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

– Ved bruk av pulverapparater dekkes hele området med et fint pulverlag som ikke er lett å fjerne. Pulveret trenger inn i varer, vifter og elektronikk og kan forårsake skader, sier Bjerke. (NW)