OPPDAL: Med en nedgang på nesten 1000 liter er det færre og færre som drikker brennevin når de er ute i Oppdal. Vinsalget på sin side gikk opp med fem prosent. Vi drakk 92 344 liter øl på utesteder i Oppdal i 2009 og ølsalget gikk marginalt opp.

Den samme trenden ser vi i butikkene: Her går ølsalget litt opp, men lite i forhold til de siste to årene. Samtidig selges det mer vin på polet. Også alkoholfri vin blir stadig mer populært.

Trenden har snudd

Tidligere var det brennevinet som dominerte i hyllene på polet.

– Trenden har snudd og folk har blitt mer interessert i mat og vin. Det har blitt litt kultur, sier butikksjet Turid Tøfte på Vinmonopolet.

Hun forteller at folk generelt har blitt mer bevisste på hva de kjøper og kommer gjerne med flere spørsmål enn tidligere når det kommer til hvilken vin som passer til hvilke matvarer.

– Det er jeg veldig glad for. Det er å plukke ut vin til mat som er det mest spennende, sier Turid Tøfte.

I motsetning til på landsbasis og utelivsbransjen i Oppdal går salget av brennevin opp, men kun med 1,3 prosent så literverdien holder seg relativt stabilt.

Salget av øl og sterkvin går derimot ned.

– Nå skal det satses litt mer på øl, så det kommer til å gå litt opp igjen. Nå er det juleølet som utgjør mest, forklarer Tøfte.

Vininteressert

Når vi går ut, drikkes mest på Quality Hotel Oppdal, men det inkluderer også Låven med afterski. Bryggeriet følger hakk i hæl.

Hotelldirektør Steinar Furnes merker trenden med mindre brennevin.

– Vi har samme utviklingen her, men på Låven holder det seg stabilt, sier Furnes som forteller at vin er det store på hotellet.

– Folk er mye mer interessert i vin. Servitørene må ha mye mer kunnskap enn tidligere, for de får alltid spørsmål om vin, fortsetter han.

Selv om det ble drukket mest på Quality i løpet av 2009 har de en stadig nedgang. Det forklarer Furnes med nedleggelsen av puben George, som nå kun brukes til spesielle arrangementer.

– Vi har generelt også mindre baromsetning. Unntaket er ved julebord, sier hotellsjefen.

De som kommer på kurs og konferanse legger også igjen mindre penger i baren enn tidligere.

– Folk har blitt mer reisevant, i tillegg så krever kurslederne litt mer, forklarer han og sier at Quality følger trenden med en jevn nedgang.

– Også har folk blitt veldig glad i vann, sier Furnes.

– Omsetningen på afterski på Låven har imidlertid blitt fordoblet. Jeg har inntrykk av at folk gjerne er ferdige når de har vært på afterski, avslutter Furnes.

Les mer i dagens utgave av Opdalingen.