OPPDAL: – Vi har sjekket to av våre konkurrenters papirer, og de har samme advarsel og samme maks temperatur på 220 – 225 grader, slik at vår begrensning på 220 grader er ikke noe unormalt lavt for dette produktet, sier informasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

– Vi er fortsatt enige i at dette kunne vært bedre merket, og det er nå gitt beskjed til vår leverandør om at dette må tydeliggjøres på pakningen.

Vår leser opplevde at bakepapiret begynte å brenne allerede etter et par minutter ved steking av en pizza på 225 grader.

– En skremmende opplevelse, forteller hun.

Komfyren er versting

– Brannstart i forbindelse med bruk av komfyr er dessverre altfor vanlig, noe vi i Trøndelag brann- og redningstjeneste jobber for å forebygge, sier leder for forebyggende avdeling Anna-Karin Hermansen.

– Årsaken til at branner oppstår på kjøkkenet er som regel uoppmerksomhet som fører til at mat, fett og annet brennbart på komfyren eller i stekeovnen tar fyr av den høye varmen.

Ifølge statistikken blir omkring 14 prosent av alle boligbranner i Sør-Trøndelag bokstavelig talt tilberedt på komfyrer. I Oslo er tilsvarende tall på hele 21 prosent.

Les bruksanvisningen

– Både når det gjelder bakepapir og andre produkter så er det viktig å følge bruksanvisningene, sier brannmester Eva Spilleth ved Oppdal brannstasjon.

– Men da er det selvfølgelig av stor betydning at produsentene angir bruksanvisningene med skrift som er tydelig, både i forhold til innhold og skriftstørrelse.

Brenner mest i jula

– Vi ser en klar økning av antall branner i desember, blant annet på grunn av juleforberedelser og stress, sier Anna-Karin Hermansen.

– Vi vil derfor oppfordre alle Opdalingens lesere om å være oppmerksomme på brannfarene i hjemmet og sørge for at røykvarslerne virker, avslutter hun, og ønsker Opdalingens lesere en god og trygg jul.