Oppdal: Det er ikke noen lekebil som Heine Ugletveit fra Oppdal har bestemt seg for å satse på.

Ugletveit, som også driver campingplassen Solly, samt driver med pelsdyr på Oppdal, har inngått avtale med importøren av lastebilmerket Tatra om å være forhandler av merket i Oppdal-distriktet.

Bilene lages i Tsjekkia, og er kjent for sin lange levetid. Dette er robuste maskiner som tåler en trøkk, og det er også denne typen maskiner som flest ganger har vunnet rallyet Dakar-Paris.

Tatra er en tsjekkisk bil- og trikkeprodusent, en av verdens eldste. De produserte biler fra 1897. Personbilproduksjonen opphørte i 1999, men selskapet produserer fremdeles lastebiler. Hovedkvarteret ligger i Kop?ivnice. Selskapet eies til 71% av amerikanske Terex Corporation.

Denne helga var importør Einar Gullesen på besøk med en åttehjuling, det er drivkraft i alle åtte hjulene, bilen ligger på to rammer, og skal fungere godt både i terrenget og på landeveien, skal vi tro Gullesen.

Det som er fakta er at Tatra er rimelig sagnomsust, og med en fortid i forsvaret der kravene til framkommelighet og holdbarhet er rimelig høye, så kan det godt hende at verdens nest eldste lastebiltype får en ny renessanse.

Til nå er det bestilt opp ti stykker av dette beistet av en lastebil for salg i Norge, og både Ugletveit og Gullesen er forsiktige optimister.

Foto: Tore Aasheim