OPPDAL: Siste finpuss på formen legges i disse dager.

– Det er sjette året jeg er med på turen ned til Italia. Det startet med at noen av oss var nysgjerrige på hva dette var for et løp, og dro ned for å prøve oss. Det har gitt mersmak, og neste fredag setter vi kursen for Cavalese i Nord-Italia, sier Hans Grøseth.

Sosialt

Marcialonga er et sju mil langt turrenn, som går fra Moena til Cavalese i Val di Fiemme. Det er 6000 påmeldte til rennet, hvorav nesten en tredjedel er nordmenn.

– For oss er det turen og det sosiale som er det viktigste. Vi reiser sammen med 70 andre fra Trøndelag, så i tillegg til at vi er en vennegjeng fra Oppdal, er det også mange andre kjente som er med på turen, sier Grøseth.

Coach

Laget fra Oppdal har også med seg egen coach og sjåfør i Ole Fløttum. Fløttum har selv deltatt på Maricialonga for snart 35 år siden.

– Jeg gikk Marcialonga i 1974, og da kom jeg på 316. plass. Nå i de senere årene har jeg vært med som sjåfør og coach for gjengen. De trenger noen til å holde seg i ørene, sier Ole Fløttum.

Staking

Turrennet går ned dalen Val di Fiemme, og startområdet ligger høyere enn målområdet.

– Rennet går i naturskjønne omgivelser, og i og med at det går mye slakt nedover, betyr det at det er mye staking. Så mye at det krever et ganske godt grunnlag for at en ikke skal få krampe i armene. Det kommer uansett til å kjennes ganske godt, spesielt dagen etter rennet, sier Torbjørn Orkelbog, som nettopp har avsluttet ei stakeøkt for å være best mulig forberedt til løpet.

– Hvor lang tid bruker dere på de sju milene?

– Renntiden har for de fleste av oss ligget på rundt fire timer. I og med at det er så mye staking, har føret utrolig mye å si for sluttiden.

– Og konkurransen er hard?

– Vi konkurrerer nok mest med og selv, men med en gang man får startnummeret på brystet vekkes nok konkurranseinstinktet litt. Det viktigste med turen er allikevel det sosiale, sier Orkelbog.

Foto: Bjørn Fuldseth