OPPDAL: Det var rett før klokka femten fredag at skredet ble utløst. En vorstertispe ble tatt av skredet, og ble funnet død etter at mannskaper fra Røde Kors kom til stedet. Et uheldig veivalg forårsaket den triste ulykken.Mannen og hunden hadde vært på tur da han plutselig kjente at snøen begynte å bevege seg rundt skituppene.– Både mannen og hunden var erfarne turfolk, sier Haakon Nordseth fra Oppdal Røde Kors.

– Dette er ikke snakk om våghalser, forteller Nordseth. Røde Kors kom til stedet, og kunne etter kort tid grave frem den døde tispen.

– Det er dessverre fasit når noen har vært begravd lenger enn en halv time, sier den erfarne Røde kors-mannenDet blåste i området, og det var en del snøfokk som gjorde det vanskelig å orientere seg. Raset ble utløst femti meter fra nærmeste hytte. Selv klarte skiløperen å kjøre ut av skredet.

Ekstrem skredfare

Han advarer mot ekstrem rasfare nå, etter uværet som har rast i oppdalsfjellet.

– I løpet av de to siste dagene har stabiliteten i snødekket forandret seg dramatisk. Det ser ut som at snøen er borte i fjellsidene, men den må være et sted, advarer han. Nordseth forteller at han har skikkelig dårlig magefølelse foran vinterferien.

Han forklarer at snøen legger seg i lommer og i le-heng, hvor den «ligger og lurer».

– Det er stor tilleggslast av snø, forklarer han.

Det er spesielt i vestvendte og nordvendt hellinger at folk bør være på vakt.

Bildene viser i klartekst resultatet av hardt arbeid fra sørøstens side de to siste døgn i Oppdalsfjella.

Millioner på millioner av tonn med snø er ommøblert på 48 timer. Fra å være heldekket uskyldshvit ser nå fjellet karrig og avblåst ut.

Det er så lett å tro at snøen bare er forsvunnet, sier Nordseth.

- Nei, den er ikke levert tilbake. Den er bare forflyttet til leheng og små lune forræderiske lommer. Her ligger den svært dårlig forankret. Tilleggsbelastningen av en enkel skiløper kan være nok til å sette flere hundre tonn med snø i bevegelse.

Det var akkurat det som skjedde i Skardalen fredag kveld. Snøfokk, litt dårlig sikt gjorde at en erfaren fjellskiløper overså et lokalt lite leheng - rett ovenfor hyttefeltet. I løpet av et brøkdel av et sekund trykket skiløperen på naturens ømme kne. Den svarte med å sende i vei snømasser tilsvarende 75 fullastede 40 tonns vogntog .

– Til alt hell greier den erfarne skiløperen å kjøre seg ut av det. Flaks!

Men den 10 år gamle vorstehertispa måtte bøte med livet under en meter med hardpakket snø. La dette være en oppfordring til alle som ønsker å kose seg i de fine oppdalsfjellla dagene fremover, forteller Nordseth.

Han oppfordrer: –Vær nøye med veivalget ditt!