Vår matspaltist Vibeke L. Degn-Petersen er journalist, matnyter og smaksentusiast som koser seg på kjøkkenet. Hun mener vanlige råvarer som behandles med kjærlighet og omtanke gir den aller beste maten.

Sauerkraut, pølser og øl er karikaturen på tysk mat, og det er ikke helt usant. Maten er ofte tungt, kraftig og voldsomt mettende. Likevel kan du knapt sette deg på en tysk restaurantstol uten at servitøren øyeblikkelig setter en salat og en mugge vann foran deg. Sånn er det bare.

Min favoritt er en kålsalat fra en restaurant i Leck i Nord-Tyskland, bare et par steinkast fra grensen til Danmark, og en gang klarte jeg å lirke oppskriften ut av eieren. Sukker, eddik og kål høres kanskje vel sært ut, men vær så snill: Prøv! Sammen med salt feta, frisk tomat og fet dressing er dette gull på en tallerken.

En enkel svinekotelett med de beste kremede gulrøttene som finnes er en god oppfølger til krautsalaten. Og belønningen for å ha spist opp alle grønnsakene? Is og småkaker! Bedre blir det ikke.

KRAUTSALAT

(4 porsjoner)

1 liten hodekål

1 løk

1 dl sukker

1 dl rapsolje

1 ss salt

½ ts pepper

1 dl eddik

4 tomater

150 g fetaost

2 dl rømme

1-2 fedd hvitløk

salt og pepper

Snitt kålen så fint du klarer. Kok opp sukker, olje, salt, pepper og eddik og rør til sukkeret er oppløst. Hell den varme laken over kålen og bruk hendene til å klemme og skvise kålen godt. Klem den så flat i bollen, dekk med en tallerken og legg på en hermetikkboks som vekt.

La kålen stå i kjøleskapet til dagen etter. Den skal være litt sammenfallen og myk, men fortsatt med masse bit i. Rør sammen rømme, hvitløk, salt og pepper til en dressing. Legg krautsalaten på tallerkener sammen med skiver av tomat og fetaost, og med rømmedressing på toppen.

SVINEKOTELETTER MED

KREMEDE GULRØTTER

(4 porsjoner)

4 store, tykke svinekoteletter

salt og pepper

kokte poteter

KREMEDE GULRØTTER

800 g gulrøtter

2 ss smør

salt og pepper

3 dl kremfløte

Dryss kotelettene med salt og pepper og brun på begge sider på sterk varme i smør. Ta pannen av varmen, dekk med aluminiumsfolie og et kjøkkenhåndkle og la dem stå og hvile seg ferdige, gjerne i så mye som 20 minutter. Da blir de skikkelig møre og saftige.

Skrell gulrøttene og skjær i gaffelstore biter. Smelt smøret i en kjele og ha i gulrøtter og litt vann – bare noen spiseskjeer – og la gulrøttene simre til de er halvmøre og vannet er kokt bort. Hell på fløten og kok opp.

Når fløten er kokt inn og dekker gulrøttene med deilig kremsaus er også gulrøttene møre og ferdige. Smak til med salt og pepper. Server kotelettene med kremede gulrøtter og kokte poteter.

HJEMMELAGET IS-SANDWICH

(4 porsjoner)

16 havreflarn

1 liter is, gjerne fordelt på flere smaker

kakestrøssel, finrevet sjokolade, hakkede nøtter

Her kan du være flink og bake småkaker selv (bruk favorittoppskriften), men hvis tiden er stram er ferdigkjøpte havreflarn en supert alternativ. Tykkere havrekjeks kan også brukes, men det kan lett bli for kraftig og vanskelig å bite over.

Legg 8 havreflarn på flatt underlagt, med «undersiden» av kjeksene vendt oppover. Ta isen ut av fryseren i god tid, så den rekker å bli veldig myk, men fortsatt holder på formen. Timing er alt!

Fordel isen på havreflarnene, legg på de 8 siste flarnene og press forsiktig sammen så isen fyller ut hele tomrommet mellom de to kjeksene. Rull raskt iskanten i kakestrøssel, finrevet sjokolade eller hakkede nøtter. Legg tilbake i fryseren så isen blir hard igjen før servering. Spises med fingrene. Ha servietter tilgjengelig!