Etter at den store blokka til Rennebus Tusenårssted ble levert, har det vært ganske stille rundt Rennebu Granitt. Det betyr imidlertid ikke at virksomheten har stoppet opp. Rundt to og en halv person er stort sett i virksomhet i bruddet, og i går kom altså kinesiske oppkjøpere og tok ut stein til den andre forsendelsen til Kina så langt.

Størst i Kina

Tom Yip er såkalt trader i steinbransjen. Sammen med kollegaen og kona Judy, var han i går ved bruddet i Tosetmorka og målte opp steinen som skal gå med neste utskipning til Kina. Han forteller at han arbeider for selskapet UMG international.

I følge Kjell Karlsen i det norske eksportfirmaet Grønset Granitt, er dette det største i steinbransjen i Kina, og det sier ikke så lite i et land som virkelig har sterke tradisjoner i bruk av stein både som bygningsmateriale og til dekor.

Bare for de rike

Tom Yip innrømer at steinen fra Rennebu blir veldig kostbar innen den kommer på vegger eller golv i kinesiske bygninger. Inntil ti ganger så mye som kinesisk stein, kan den komme til å koste. Når kineserne allikevel velger denne granitten, er det fordi det ikke finnes maken til Ice Green fra Rennebu noe annet sted i verden.

- Steinen blir brukt til helt spesielle prosjekter, og det er bare de veldig rike som har råd til å kjøpe den, smiler Tom Yip.

Store mengder stein tror han ikke det blir aktuelt å kjøpe fra Rennebu Granitt, men han er enig i at selv en ubetydelig markedsandel i Kina, kan være stor for en liten bedrift i Norge.

Prekvalifisering

At granitt fra Tosetmorka blir sendt til Kina, er hundre prosent sikkert. Fult så sikkert er det ikke, men både produsent og selger har et sterkt håp om at den spesielle granitten med grønnskjær, også skal komme til å pryde det nye operahuset bår det står ferdig i Bjørvika.

- Denne steinen er en av de som er til vurdering til bruk på operahuset. Den e ett av svært få, om noe norsk materiale som kan bli valgt. Det er store flater som skal dekkes med stein, og både stein og tilbyder er nå med på en såkalt prekvalifisering før det endelige valget blir tatt, sier Kjell Karlsen i Grønset Granitt.