OPPDAL: I skrivende stund er det fem, seks ledige plasser til kveldens kåseri med NRK-profilen Oddgeir Bruaset, velkjent for alle fra suksesserien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

Alle ordinære billetter er for lengst solgt, men i går valgte kulturhuset å sette inn ekstrastoler med armlene.

Tettere på

I kveldens kåseri tar Bruaset for seg fem, seks av de plassene han har med i de to bøkene han har skrevet basert på serien.

Her er menneskene og stedene han har funnet mest interessant viet mer plass enn hva som er mulig i løpet av 30 fjernsynsminutter.

I pausen blir det muligheter til å kjøpe bøker, få en personlig hilsen og slå av en prat med Bruaset.

Både i sør og nord, på bygdene og i byene følger over en million nordmenn med på serien.

Suksessen ingen ventet

Verken Bruaset eller NRK-ledelsen forutså suksessen da ideen ble lansert. Ledelsen nølte, men valgte til å slutt å be om dobbelt så mange programmer som Bruaset hadde sett for seg. Suksessen var et faktum.

– Hva er nøkkelen til suksessen?

– Nei, spør du meg så spør jeg deg. Det folk sier til meg, begynner Bruaset før han tar en pause og nærmest beklager at dette kan komme til å høres ut som skryt.

– ...de sier at det er noe ekte med disse menneskene. Dette er levende mennesker, i motsetning til mye annet der folk blir satt til å spille roller. Kanskje er det også noe med at stresset tiltar, larmen øker og kampen mot klokka er sterkere mens folk lenger etter et liv mer i pakt med det opphavelige. Disse menneskene har realisert den drømmen de selv går med.

Et sultefôret publikum

Bruaset tror publikum ser på serien med forskjellige øyne. De oppi årene har det nostalgiske blikket, mens det for ungdommen er eksotisk og halvt eventyrlig.

– Jeg tror suksessen er et uttrykk for at folk er sultefôret på normale mennesker, konstaterer han.

Les hele intervjuet med Oddgeir Bruaset i dagens Opdalingen.