Over hele landet er det mange tak som vil få problemer med å stå imot snøfallet. I kombinasjon med mildvær flere steder, vil tyngden av snøen øke – dersom den ikke fjernes fra taket.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete minner om at det er huseierne som har ansvar for at det ikke er mer snø på taket enn hva bygget tåler.

– Husk å skuffe vekk snøen før det oppstår farlige situasjoner, er rådet fra Navarsete.

– Folk oppholder seg både inni og utenfor bygg. Ved å fjerne snøen før den blir for tung, kan vi forebygge ulykker og spare både samfunnet for store materielle og menneskelige tap, fortsetter hun.

På grensen

Ulykken i Tromsø lørdag kveld, der en ny idrettshall måtte gi etter for trykket av store mengder snø på taket, var en påminnelse om hvor viktig det er å ta store mengder snø på tak alvorlig.

– Det er så mye snø mange steder at det nærmer seg grensa for hva enkelte tak tåler. Derfor oppfordrer jeg folk til å skuffe snø av takene sine før mildværet kommer og snøen blir tung, sier Liv Signe Navarsete.

Ingen personer kom til skade da deler av takkonstruksjonen på hallen i Tromsø kollapset.

Statsråden mener at kommunene og andre eiere av skoler, barnehager og store publikumsbygg – som for eksempel idrettshaller, bør være særlig oppmerksomme på om det er mye snø på taket.

Navarsete oppfordrer huseiere, inkludert eiere av kommunale og offentlige bygg, om å sette seg godt inn i anbefalingene fra Statens Bygningstekniske etat.

Takrenner og istapper

Med mye tung snø på taket kan vekten komme opp i flere tonn. Når taket måkes, bør de nederste 10-20 cm være igjen for å unngå å skade takbelegget med snøskuffen, er tipset fra ekspertene.

Det er ikke bare taket som får unngjelde når snøen daler ned. Tette takrenner kan gi store vannskader fra snøsmelting, og selv små lekkasjer kan føre til mugg og råte.

Bare på årets første tre måneder kostet vanninntrengning utenfra norske husstander 85 millioner kroner, ifølge tall fra Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO).

Når du først inspiserer taket, bør du se etter istapper: Er takflaten varm, slik at istapper dannes og henger ned over takrennene? Dette kan være tegn på feil i taket, for eksempel for dårlig isolasjon. (ANB)