SPILLVILL: Total War startet med det føydale Japan i Shogun og i fjor kom oppfølgeren Shogun 2. Nå avslutter utvidelsespakken Fall of the Samurai Japans storhetstid på 1800-tallet.

Med stor påvirkning fra vesten, maskingevær og kystartilleri kan dette være starten på seriens inntog i det 20. århundre hvor man virkelig får se resultatene av den industrielle revolusjonen.

For de som ikke kjenner Total War-serien er det et strategispill som kombinerer turbaserte handlinger og sanntid strategi på slagmarken. Spillet balanserer mellom diplomati og forhandler på den ene siden og storslagne kamper på den andre. Begge deler krever litt tålmodighet for å mestre.

Det er på verdenskartet du tar dine viktigste beslutninger. Hvilke byer skal oppgraderes? Hvor sender du styrkene dine? Hvilke vil du ha som allierte og hvem er dine fiender? Det gjelder å velge riktig. Et dårlig valg kan fort bety slutten for deg som leder, mens et godt valg kan føre til svært innbringende handelsruter.

Selv om det ser dårlig ut en periode så kan du, med en god porsjon tålmodighet, bygge deg opp igjen.

På slagmarken er riktignok hver klikk viktig. Du har et stort antall tropper som skal plasseres ut og kontrolleres. Dermed kreves det nøye planlegging før kampene starter. Dette kan føles litt overveldende i starten, men jevne slag kan fort bikke i din retning hvis du gjør det meste riktig.

Du kan også droppe kampene hvis du vil ha en mer Civilization-tilnærming til spillet.

Fall of the Samurai (FotS) er en utvidelse til Total War: Shogun 2, men man trenger ikke originalspillet for å spille FotS. Det står på egne bein og gjør akkurat det en utvidelsespakke skal gjøre. Den gjør et godt spill bedre. Det er ingen revolusjon, men flere ting er lagt til som passer perfekt inn i spillfølelsen. Vestens påvirkning begynner å vise seg ved blant annet maskingevær. Sjøkampene har også fått en helt ny dybde takket være ny teknologi.

Man prøver seg også på en flerspillerdel, men den føles fortsatt uferdig. I tillegg finnes det noen småfeil her og der, som kan irritere.

Denne utvidelsespakke er et must for fansen, men kan samtidig være en inngang for potensielt nye fans. Liker man strategispill unner man seg selv å gi Total War en sjanse.