OPPDAL: Hun var en av dem som bidro til at det ble en fin og verdig start på 17. maifeiringen i Oppdal, da hun talte til rundt 70 tilhørere på Ottar Stenbergs plass.

Med fem grader og regn i lufta ble det en hustrig start på feiringen av nasjonaldagen i Oppdal. Bygda har en god tradisjon i nedlegginga av blomster på russergrava, til minne om de 104 russiske soldatene som hviler der. Norsk Veteranforening for Internasjonale Operasjoner, NVIO, hadde på forhånd hatt dugnad og stelt gravstedet.

Presis klokken åtte om morgenen var både Oppdal musikkforening og Oppdal juniorkorps på plass, og ordfører Ola Røtvei startet dagen med å minnes de som kjempet for et fritt og fredelig Norge.

De unges dag

– Det er kanskje på sin plass med regn i håret i dag, startet han, og kom innom både «den demokratiske vinden» over Midtøsten og Nord-Afrika, og terroren som rammet Norge 22. juli. Før han gikk tilbake til Henrik Wergeland, som startet tradisjonen med barnetog i Norge.

– Barnas og de unges rolle får ekstra betydning i år, sa han, foran de rundt 70 oppmøtte.

Fra russergrava gikk turen videre til Ottar Stenbergs plass. Der leste sjetteklassingene Nike Nysæter, Lotte Riise, Elisabeth Vognild Jeganathan, Marte Nyhus og Enya Fagerhaug dikt for de frammøtte.

Auf-leder i Oppdal, Lise Lauvås Neerland, valgte å hedre sine kamerater som falt på Utøya, samtidig som hun snakket om veteranene fra 2. verdenskrig.

– Jeg har lyst til å minnes Oddvar Hoel sine ord, han sa: «Vi må ikke glemme at vi står i en stor takknemlighetsgjeld til de som kjempet og ga sitt liv i krigen, deriblant Ottar. Det er noe som aldri bør bli glemt.»

22. juli

Men også nåtidens falne ble viktige i Neerlands ord.

– Den 22. juli 2011 ble vi på brutalt vis frarøvet mange av våre uerstattelige mennesker. De mistet livet for det de trodde på, på grunn av meningene sine. De var fremtiden. Jeg mistet selv en av mine gode kamerater, Sverre, og følte at livet var brutalt og urettferdig i dagene etter 22. juli. Det føler jeg for så vidt ennå, men samholdet og omsorgen som vi alle har vist hverandre, har hjulpet både meg og så utrolig mange andre, sa Neerland i talen.

– Jeg måtte svelge litt da jeg snakket om han, sier hun etter at talen er over, men understreker hvor viktig det er at også de unge i dag får hedre sine kamerater.

– Det er naturlig at vi tenker på 22. juli i dag. De som døde der, gjorde det på grunn av det de sto for, sier hun.

Perspektiver

Neerland snakket også om den arabiske våren, og de store omveltningene i Midtøsten.

– Vi skal være glade for at vi har fred i landet vårt, men vi må heller aldri glemme at det kjempes i andre land, det kjempes for rettferdighet og demokrati. Vi må aldri ta ting for gitt.