Navn: Endre Hals Gründer, industridesigner og produktutvikler. Alder: 35 år Sivilstatus: Gift med Elisabeth, to barn, nummer tre er på vei. Bor: Lønset

– Hva er det som opptar deg akkurat nå?

– Nå for tiden går det mye i oppussing. Vi kjøpte dette stedet for en del år tilbake, men oppussingen av huset framstår som et evighetsprosjekt som jeg fortsatt er i full gang med.

– Andre ting som du er opptatt av?

– Folk må passe på grønnsakene sine.

– Unnskyld?

– Ja, du har vel lest den gamle Carl Barks historien (kjent Disney-tegner, red.anm.) der Onkel Skrue og Ole, Dole og Doffen er på landet og jobber?

Det kommer en forferdelig tornado og river kornsiloen med alle til Onkel Skrues penger i fillebiter og sprer pengene ut over alt.

Ole, Dole og Doffen blir jo helt fortvilt, de tror at pengene er tapt, men Onkel Skrue tar det helt med ro. «Bare pass på grønnsakene deres,» formaner han, og han får selvsagt rett.

Når alle har fått penger slutter de å dyrke grønnsaker, men Onkel Skrue og gutta har passet på sine grønnsaker, så når folk trenger mat må de bytte penger mot grønnsaker, og Onkel Skrue har snart fått tilbake alle pengene sine.

Og dermed var det bare å kaste settet med standardspørsmål til «Tett på», Endre Hals er ikke typen som holder seg til standarden. Blant annet synes han at lokal skittprat er bra.

Skittprat og godprat

– Baksnakking og framsnakking er jo bare prat om folk som ikke får høre hva du sier. Dersom du skittprater om folk så gjør du det ansikt til ansikt, og da oppnår man jo den ønskede effekten – folk blir forbanna og provosert. Det er en drivkraft som er undervurdert.

Endre trekker fram Ole Dalen som et godt eksempel.

– Han irriterer jo vettet av folk, noen blir skikkelig forbanna – men han får oppmerksomhet og oppnår debatt – og det er det viktige, forklarer Endre.

– Det motsatte av skittsnakk er godsnakk, mener gründeren på Lønset.

- «Skittsnakk» og «godsnakk» – tror nesten det er to nye begrep som vi bør bruke mer, funderer Endre, som i løpet av intervjuet ikke står eller sitter i ro i mer enn maks ti sekunder.

Endre Hals avslører at en av grunnene til at han startet med skiproduksjon på Lønset var for å holde tradisjonen i hevd. I dag er han den eneste helnorske skiprodusenten.

– De andre legger på flagg, fjorder, vikinger og andre typiske norske elementer i designen, men skiene er produsert i Kina eller et annet lavkostland.

Endre innrømmer at dette svir, spesielt når han også ser hvor tett innpå disse skiene er hans egen design og utforming. Årelang forsking og arbeid blir «lånt» av konkurrentene og masseprodusert. Ikke det kuleste man opplever som designer.

Kun via internett

Endre står bak merkene Prog og Evi, sistnevnte i samarbeid med oppdalsbedriften VPG. Designerskiene selges kun via internett, Endre er nemlig mildt sagt ikke begeistret for det reindyrka og storkommersielle detaljleddet som ifølge ham selv ikke tilfører noe som helst verdi.

– Hvorfor Oppdal og Lønset?

– Hvorfor ikke? Det er mange grunner til å like seg på Lønset. Jeg synes stedet er perfekt. Og ingenting funker så bra for frikjørere som et vintersportssted der skiheisene ikke fungerer alt for bra. Det gir jo fantastiske muligheter for frikjørere, gliser Endre, og vi er ikke helt sikker på om han kommer med påstander for å provosere aldri så lite.

Onkel Skrue forbilde

– Hvem vil du invitere til en middag med businessprat, spør vi, og prøver å komme tilbake til intervjuets standardspørsmål.

– Tina Lihaug Selbæk på Nasjonalparken Næringshage. Hun er ei dyktig og interessant dame, og dessuten er hun flink til å lage mat. Og så vil jeg ha invitert Onkel Skrue og Botox-Jan Thomas.

– Ja? Vi prøver å se for oss middagen og samtalen, og spør om hvem det er som framstår som et forbilde.

– Onkel Skrue, kommer det kontakt. – Det er ikke fordi jeg er så glad i penger, men jakten på pengene er jo det som gjør det spennende. Og i motsetning til Onkel Skrue synes jeg det er bra å bruke pengene. Det å ha for mye av dem er ikke bra. Det er bra å være sulten på penger. Det er da man virkelig står på, forklarer Endre. Han mener også at «søyleaskese» er bra for kreativiteten.

– Se bare hva de gjør i CERN, her er det 1000 forskere som jobber med én idé. Det er verken bra for forskerne eller ideen. Da er det bedre med 1000 forskere som har hver sin tanke og idé.

Det gjelder å finne eller skape et klima for den perfekte balanse mellom Facebook som er overdose med inntrykk, og et blankt ark som ikke gir deg noe input.

Når jeg skal være kreativ tar jeg på meg hørselvernet og stiller meg alene foran en maskinene – kreativiteten må komme innenfra, ikke bli pøst på utenfra.

Endre Hals prater gjerne om sine prosjekter, og han framsnakker gjerne sine ansatte. Ikke én av dem er ansatt via utlysning, alle har kommet til Endre og bedt om å få jobb.

Overmot er viktig

Ingen jenter, konstaterer Endre, men det tror han kommer av at gutter gjerne kaster seg ut i ting de mener de har peiling på. Jentene er litt for forsiktige på dette området, mener Endre, som tenker det er nødvendig med litt overmot for å få framdrift.

Ikke for det, økonomisjefen for butikken heter Elisabeth. Hun har full kontroll, forklarer Endre, og bekrefter at samme dame også er mor til hans to barn. Tredje er på gang, så her er det snakk om seriøs avkastning.

Henrik Ottesen, Jon Løkkhaug og Rune Gundersen er alle tre ansatt hos Endre, og dermed er han halvveis til målet om å skape en arbeidsplass for ti personer. Noe sier oss at det målet er

Endre har utfordret Tina Lihaug Selbæk på Nasjonalparken Næringshage til neste gang.