OPPDAL: – For oss som driver turisme i fjellet er det viktig at folk lærer seg forståelsen av fjellets utfordringer på snø og is, sommer og vinter. Gjennom 30 år har Kjell Ivar Knutsen drevet fjellsportkurs, ofte flere hver sesong, sier Kåre Vole på Krossbu.

Men Kjell Ivar Knutsen har også vært imøtekommende utenom de organiserte kursene og vist utallige nybegynnere til rette ved å ta dem med på bre- og toppturer.

– Da jeg gikk forbi resepsjonen, så jeg at det sto et bilde av meg der. Jeg skjønte ikke hvorfor. Men så begynte det å bli litt høytideligheter under middagen, og da tenkte jeg «å, faen», sier en overrasket prisvinner og ler.

Knutsen startet sin klatrekarriere som 16-åring ved å klatre alene over alle toppene på Snøhetta på Dovre. Siden har han klatret så godt som samtlige ruter i Innerdalen, Romsdalen og Jotunheimen, mange flere ganger og alle landets topper over 2000-meter. Knutsen har vært en miljøskaper og nestor i det norske klatremiljøet gjennom en mannsalder, heter det i juryens begrunnelse.

– Han klatret så stødig at forankringene var mest til pynt, sier Aslak Åstorp fra juryen. Han var sammen med Knutsen og Roy Nilsen da Svøu-fossen i Sunndalen ble besteget første gang.

Fjellets mester-prisen er en plakett fra Havstad Tinn med inskripsjon til prisvinneren kombinert med et portrett som henges opp på Krossbu Turiststasjon. Tidligere har Øivind Kulberg fra Kongsberg fått prisen.

Jury og forslagsstillere har bestått av Torill og Kåre Vole, Aslak Åstorp, Roy Nilsen, Rune Storli, Knut I. Tønsberg, Bjarne Schmidt, Ola Jøsne, Erik Aune, Yngvild Breivik, Øyvor Grue Berdal, Mia Ebeltoft, Anlaug og Per Kj. Lade.