RANGITIKEI RIVER: De seks andre han delte flåte med ble ført med strømmen ned elva, og dratt i sikkerhet av et annet flåtemannskap, skriver avisen New Zealand Herald. Tor Prestmo kom aldri til overflaten. Han ble ført med strømmen inn mellom noen steiner en meter under vann, og ble kilt fast der, hvor han druknet. Brian Megaw er daglig leder ved firmaet «River Valley». Han forteller at Tor Prestmo har jobbet tett med mannskapene de siste tre-fire ukene. – Alle her er knust, nå må vi jobbe oss igjennom denne tragedien, sier Megaw. Flåten veltet i Fulcrum strykene, bare tre kilometer fra der den 12 kilometer lange turen var ferdig. Disse strykene er et av de to tøffeste strykene på turen, gradert til kategori fem av totalt seks kategorier. Elva hadde en vanngjennomstrømming på 35 kubikkmeter i sekundet. Når vanngjennomstrømningen overstiger 48 kubikkmeter i sekundet, holder firmaet rafterne tilbake.

– En ivrig rafter

Brian Megaw forteller til New Zealand Herald at Tor Prestmo var en lidenskapelig rafter og en erfaren guide. Han hadde planlagt å jobbe for firmaet hele sesongen.

– Han var en god og villig ung mann. Han gikk gjennom et treningsopplegg med oss, og vi skulle snart ta en beslutning om vi kunne la ham trenes opp til å nå «New Zealand standard».

Megaw sier at sjansene var store for at Prestmo ville blitt ansatt.

– Han var med på praktisk talt hver eneste ledige tur.

Lang erfaring til tross, ingenting hjelper når man blir kilt fast under vann.

– Du kan være verdens beste svømmer, men blir du låst fast i den grad, så er det veldig lite du kan gjøre.

Mannskaper dro inn for å hente den omkomne. To team i båt, og flere andre til fots. Redningsarbeidet karakteriseres også som svært risikabelt, mannskapene måtte unngå å bli fanget selv.

– Han var fanget midt i stryket, og han satt temmelig godt fast.

Det tok redningsmannskapene to timer å hente opp den omkomne. Klokken 21.18 søndag 21.oktober fikk Sør-Trøndelag politikammer opplyst at den savnede var funnet, og identifisert som Tor Prestmo, 24 år, fra Oppdal.

FARLIG REDNING: Mannskaper tok seg ned til stryket og lyktes i å få opp den omkomne.
OMKOM I ELVA: Tor Moen Prestmo (Arkiv, sommeren 2007)