• Vet du noe mer om denne saken? Ta kontak med redaksjonen på 992 75 900 eller redaksjon@opdalingen.no

Etter det Opdalingen kjenner til skal det være snakk om en liten gruppe med unge tenåringsjenter som skal ha fått innpass i et bestemt miljø med menn i Oppdal. Her skal de ha byttet til seg varer og lommepenger mot intim omgang med mennene.

Både skole og politi skal etter det Opdalingen kjenner til være klar over forholdet. I slike saker er det også fast prosesdyre at barnevernet blir koblet inn og samarbeidet mellom politi og barnevern er tett og godt i Oppdal og Rennebu.

Forholdet skal være kjent blant ungdom i både Oppdal og Rennebu.

Så langt er det ingen som konkret vil kommentere saken. Politiet vurderer å opprette sak, mens barnevernet i Oppdal/Rennebu har som policy og er kjent for alltid å undersøke saker som blir varslet dem.

Ryktespredning med Jodl

I tips som er kommet inn til avisen er flere av jentene navngitt med fullt navn.

Opdalingen har tidligere skrevet om hvordan ungdom i distriktet har brukt APP-en Jodl til å spre rykter om hverandre. I beste fall er dette et eksempel på ryktespredning om en venninnegjeng som har god kontakt med en kameratgjeng.

Det er godt kjent at ungdom lett bruker ord som "hore" som skjellsord i diskusjoner der sjalusi og misunnelse er den egentlige utløsende faktoren.

Dersom barnevernet gjennom sine undersøkelser finner at det er hold i påstandene blir dette en politisak. Det er som kjent ikke ulovlig å selge intim omgang i Norge, men det er ulovlig å bytte til seg seksuelle tjenester, enten ved hjelp av penger, alkohol, snus eller andre varer.

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den som er under 16 år begår ingen kriminell handling, men den som er over 16 år er strafferettslig ansvarlig. Den kriminelle lavalderen i Norge er likevel 15 år, så dersom noen over 15 år har betalt for seksuelle tjenester eller på annen måte har gjort seg skyldig i en kriminell handling må de selv stå til ansvar for det.

Ber folk om å varsle

Ivar Bøe som er leder for barnevernet i både Oppdal og Rennebu, ber om at dersom noen kjenner til at barn er i en slik situasjon, så må det varsles til barnevernet.

- Det er bedre å varsle en gang for mye, enn å ikke ta ansvar, mener Bøe.

- Den som ønsker å varsle kan sende en epost direkte til ivar.boe@oppdal.kommune.no (Dette gjelder både for Oppdal og Rennebu), man kan også ringe barnevernvakten på telefon 970 79 845 eller sende inn et anonymt brev i posten med mest mulig informasjon i saken.

Om noen sender et tips til lokalavisa eller direkte til redaktøren i lokalavisa og ber avisa bringe tipset anonymt videre, så går også det an, forteller Bøe.

Bøe understreker at hans ansvar er barnas beste, og barnevernet vil først og fremst fokusere på om barna trenger hjelp. Dersom det skulle være noe i saken som har kriminell karakter så er det en oppgave for politiet.

- Selv om dette bare skulle vise seg å være snakk om rykter, så anser jeg det også som viktig at foreldrene blir varslet om saken. Det er jo til syvende og sist foreldrene som har hovedansvaret for barnas ve og vel, understreker Bøe.