Lensmannskontorene i Oppdal og Midtre Gauldal holdt stengt i noen timer tirsdag formiddag, for at kollegaer av politibetjent Helge Sumstad kunne være med og markere at en institusjon i Rennebu nå går over i pensjonistenes rekker. Det sier litt om den anerkjennelsen og respekten Sumstad har innad i korpset.

– Det er en institusjon i bygda som nå pensjoneres fra Rennebu lensmannskontor. Her har du utført ditt arbeide i 37 år, og det er ikke så mange som har tjent sin arbeidsgiver og sin kommune så lenge. Det står det virkelig respekt av, sa lensmann Finn Skårsmoen da kollegaer og mennesker Sumstad har jobbet tett med var samlet på Berkåk for å hedre en høyt aktet politimann.

Rådmann, ordfører, folk fra ambulansetjenesten, ulike etater innen kommunen og andre var til stede under markeringen, en markering hovedpersonen satte stor pris på. Sumstad legger samtidig ikke skjul på at det er med vemod han nå ser sin mangeårige arbeidsplass bli lagt ned.

Også ordfører Ola Øie synes denne dagen er trist.

– Måten Helge har jobbet i lokalsamfunnet, sammen med at lensmannskontoret forsvinner, gjør at viktige brikker i lokalsamfunnet forsvinner. Helge er flink til å snakke med folk, og det er jo flaut å bli tatt av noen en kjenner. Det forebyggende arbeidet han har utført, er utrolig viktig, i stedet for håndjern veileder han heller. Det er med slik autoritet han har utøvd sitt yrke, og jeg synes det er vemodig å takke av Helge Sumstad og Rennebu lensmannskontor, sier han.

Skårsmoen beskriver Helge Sumstad som poteten i korpset.

– Dette er vemodig for deg og rart for alle oss andre. Du har vært poteten i vaktsamarbeidet, et ja-menneske som aldri sier nei. Vi har alltid kunne ringt til Helge, sier Skårsmoen, og deler ut personlige hilsninger på vegne av flere av dem som har satt pris på å jobbe med Sumstad, men som ikke kunne delta på tirsdagens markering.