Seem ble funnet mellom 300 og 400 meter unna turstikrysset på Meskaret. Dette er omkring ni kilometer fra Storli gård. Det betyr at han etter å ha forlatt ungdomsgruppen han forlot ved Innerdalsporten har kommet seg tre kilometer nærmere Storlidalen før været overrasket hundesleden. Funnstedet er ikke langt unna Porten (må ikke forveksles med Innerdalsporten). Dermed ble han antakelig per definisjon funnet i Sunndal kommune.

Svaret druknet

Det var like før det begynte å bli mørkt, antakelig i ett-to tida han hørte en scootermotor og ropte ut. Scootersjåføren må ha hørt noe, for vedkommende stoppet og ropte "Er det noen her?", har Seem fortalt redningsmannskapet. Svaret til Seem må ha druknet i snøen som lavet ned, og scootersjåføren fortsatte uten å oppdage den savnede. Dette var naturlig nok en nedtur for hundeføreren, som var sikker på at scooteren nå kom ham til unnsetning.

- En harding

Operasjonsansvarlig Finn Skårsmoen berømmer Seem for å ha holdt stand i hundesleden siden han mistet batterikapastiteten på mobilen i går.

- Han har hørt maskinene, han har hørt pipelydene på tråkkemaskinen. Men han har ikke falt for fristelsen til å bevege seg. Så vidt vi kan vurdere har han ikke gjort en eneste feil, sier Skårsmoen, og legger til:

- Han er en harding, som vi kaller det på oppdaling.

Preparerte E6

Letingen var i utgangspunktet stoppet opp i påvente av bedre vær i kveld. Det var likevel bestemt at to tråkkemaskiner skulle kjøre "E6" innover til Meskaret for å gjøre dette klart til i morgen. De mange hundekjørerne som har vært i Storlidalen og fulgt leteaksjonen tipset mannskapet om at Seem kunne komme til å trekkes i nærheten av der det var lys. Maskinenes kjørelys ville også være bedre synlig nå i mørket enn på dagen. Derfor fikk mannskapet beskjed om å stoppe og vente, lytte og se med jevne mellomrom.

Klarnet plutselig

Det var under en slik pause været plutselig klarnet opp og man fikk hundre meter med sikt. Det var da de fikk se det de trodde var nødbluss og fanget opp et grønt lys. Det viste seg å være en lightstick.

- Da ble det jubel i vogna, forteller Skårsmoen.

Til tross for at tråkkemaskina er vant til alpinbakkene i Oppdal måtte det to forsøk til før den kom seg opp den bratte hellinga til der hvor Seem lå.

- Da ble det ordentlig lys i tunnelen, slår Skårsmoen fast.

Seem satt da med snø opp til brystet i sleden.

Foto: Randi Grete Kalseth
Foto: Randi Grete Kalseth
Foto: Randi Grete Kalseth