– Jeg har alltid vært den folk har spurt om datahjelp når de har lurt på noe, forteller Kristina Brend (27) til Opdalingen.

Da hun skulle velge studieretning etter videregående, søkte hun på indøk ved NTNU. Der måtte hun velge teknologiretning før studiet startet.

– Jeg hadde tre valg og jeg hadde ikke tenkt på hvilken retning jeg ønsket å gå. Jeg kunne velge mellom energi og miljø, data og produkt og produktutvikling. Det slo meg at datamaskinen er kommet for å bli og at det var en fordel å kunne det, sier hun.

Data ble valget og de hadde et introduksjonsopplegg på studiet, hvor vi blant annet skulle lage et dataspill i Scratch.

– Det var utrolig morsomt og programmering er ikke så vanskelig som mange tror. Det er som å snakke til en veldig dum person. Om du klarer å si ting på en måte som ikke kan misforstås, kan du også snakke med en datamaskin, sier hun.

– Da jeg var på utveksling i San Diego i California begynte jeg å utforske Twitter. Da tvitret jeg mye om fag, ledelse og teknologi og diskusjoner rundt det. Det endte med at jeg ble plukket opp av HP Norge og fikk sommerjobb over internett. Jeg fikk verdifull erfaring ved siden av studiene, og siden har det bare ballet på seg, sier hun.

Den siste tiden har hun jobbet mye med sitt eget firma.

– Det er et konsulentfirma, som tar alle mulige oppdrag, digitalisering og så videre. Dette er kun en hobby, sier hun.

– Vet ikke hva jeg vil bli

Oppdalingen har vært involvert i mye opp gjennom årene. Hun har vært engasjert i både Lions og studentpolitikk. Men enda har hun ikke funnet ut hva hun vil jobbe med i fremtiden.

– Jeg har prøvd mange ulike ting og eliminert underveis. Studentpolitikk var ikke noe for meg. Det blir for mye prat og for lite handling. Jeg synes det er spennende å få ting til å skje, sier hun.

Hun har blant annet vært med å arrangere Maker Faire i Trondheim to ganger. Maker Faire er verdens største oppfinnerfestival, et familievennlig arrangement med oppfinnelser, kreativitet og ideer, og en feiring av gjør-det-selv bevegelsen. Det er en plass hvor folk viser frem hva de har laget, og deler hva de har lært.

Hun er også involvert i Trondheim Playground og var med å starte opp Girl Geek Dinners Trondheim. Sistnevnte er et teknologinettverk for damer og er inne i sitt fjerde år. Her arrangeres det månedlige arrangement og det er nesten 3000 som følger nettverket.

På grunn av stort engasjement ved siden av studiene, har hun fortsatt et par måneder igjen før hun er ferdig med masteren. Når hun er ferdig kan hun kalle seg sivilingeniør innen industriell økonomi og teknologiledelse.

– Hvordan er det å få jobb innenfor den retningen?

– Det er en ganske bra statistikk. 96 prosent har fått jobb før endt studie. De fleste blir konsulenter i store selskaper i Oslo, men det finnes mange gode muligheter med dette studiet, sier 27-åringen.

– Hva kunne du tenkt deg å jobbe med?

– Mye. Jeg holder dørene åpne. Men det jeg vet er at jeg skal jobbe med teknologi. Om det blir i en liten eller stor bedrift som konsulent vet jeg ikke. Kan godt hende jeg starter mitt eget gründerprosjekt, sier hun.

Oppdalingen har mye på tapetet, men hun passer på å slappe av innimellom slagene.

– Hva gjør du når du skal slappe av?

– Da henger jeg med samboeren min. Som avveksling til sofaen så drar vi gjerne på en tur i marka, på fjellet eller så tar vi turen til en styrkeløftkjeller. Kropp og sinn går hånd i hånd, så det er godt å lufte hodet ved å bruke kroppen fysisk innimellom. I dag skal jeg holde et foredrag for IT Forum og Dataforeningen i Bodø, samt delta på et Girl Geek Dinners arrangement der oppe. Da blir samboeren med, også tar vi et par dagers fjelltur i Steigen etterpå, sier hun.

Den siste tiden har hun fått kombinert to ting hun liker veldig godt, nemlig idrett og teknologi.

– Jeg er prosjektleder i NxtMedia og vi har på oppdrag fra Trondheim kommune kartlagt fremtidens idrettsarena i Granåsen, med fokus på teknologi. Dette prosjektet har gitt meg et dypdykk i teknologi for idrett og arenaer. Det har vært veldig spennende, sier hun.

Hun har akkurat levert en 70 siders rapport til Trondheim kommune. Hun forteller at det skjer mye spennende ting i regionen. 17. mai neste år får de vite om Trondheim få VM på ski i 2023.

Lite tid til Oppdal

Med travle hverdager og mye på agendaen, rekker hun ikke å reise så ofte til hjembygda.

– Jeg og samboeren min har store ambisjoner om å komme oss opp på framsiden av Almannberget. I tillegg har vi planer om flere skiturer til vinteren og det kan godt hende at vi kjøper sesongkort i alpinbakken, sier hun.

– Hvor ser du deg selv om 10 år?

– Det vanskelig å svare på. Men jeg håper at jeg har en jobb i et teknologiselskap. Jeg håper at jeg jobber i et firma som er framoverlent med store ambisjoner, sier hun.