Stortingsrepresentant Ola T. Lånke (KrF) ber om at Stortinget må bli orientert om hvorfor italiensk marmor ble valgt til dekke på den nye operaen.

Bakgrunnen for at Lånke nå ber om en redegjørelse, er at flere eksperter har gått ut og hevdet at den italienske marmoren ikke vil holde seg hvit særlig mer enn i fem til sju år. Som kjent var det hvitheten som var avgjørende da valget falt på en italiensk leverandør.

– Tabbe

I går uttalte førsteamanuensis i geofag ved universitetet i Oslo, Odd Nilsen til Kulturnytt på NRK P2 at valget av italiensk marmor var en tabbe.

Han får støtte fra doktor scient. i geologi, Hilde Skauli.

- Det vil bli en etset porøs ujevn overflate, som vil bli dekket av grått vannavstøtelig støv. Det blir ikke særlig vakkert. Så den hvite bygningen på tegnebrettet vil etter hvert bli mørk grå, sier Skauli til NRK P2s nettside.

Arkitektfirmaet Snøhetta avviser kritikken fra geologene.

Vil vite fakta

Stortingsrepresentant Ola T. Lånke var saksordfører da operasaken ble behandlet i Stortinget. Nå ønsker Lånke klarhet i hvilke fakta som ligger til grunn for steinvalget.

– Stortinget må få en orientering om bakgrunnen for valg av italiensk marmor i det nye operahuset. Det er reist berettiget tvil om hvorvidt marmoren vil beholde den hvite fargen over tid. Er ikke marmor dessuten et litt «unorsk» materiale, spør stortingsrepresentant og kulturpolitiker Ola T. Lånke.

Han håper at en orientering kan komme sammen med regjeringens budsjettforslag som legges fram senere i høst. Den bør inneholde en rapport om fremdrift og prognoser i forhold til ressursbruk og tidsplan.

– Orienteringen må komme før vedtaket om fasadestein blir satt ut i livet, sier Lånke.