OPPDAL/ORKDAL: Han ble funnet utmagret og fastbundet til et tre i oppdalsfjella i fjor høst. Historien som ble fulgt tett blant anna av oss i Opdalingen. Den skapte en storm av harme og medfølelse.

Ingen vet hvor Apache kommer fra. Men historien starter i Gråura i fjellet mellom Oppdal og Sunndal 20. oktober i fjor.

Turgåer Halvard G. Hagen fra Sunndal fant hunden fastbundet til et tre. Hagen hadde gått tur i området også helga før. Da hadde han hørt heftig gjøing, men det var mørkt og han så lite. Han lokket på hunden, men den kom ikke. Han regnet med at hundens eier var i området.

Kjendis

Da han gikk i samme området påfølgende helg, gikk det opp for ham at hunden hadde stått fastbundet. Uten mat og vann hadde hunden stått der i minst ei uke. Hunden ble levert til Ingrid Bjørndalsæter ved Oppdal hund- og kattepensjonat. Historien om Apache nådde media og Opdalingen, og snart var hunden blitt både lokalkjendis og rikskjendis.

Men historien er ikke ferdig med det. På grunn av ukjent fortid og også mulig ukjent nasjonalitet, hadde Mattilsynet ikke annet valg enn å kreve fire måneders karantene. Men hvem skulle betale de 25 000 kronene? Det førte til kronerulling i Oppdal og ellers rundt i landet. Bladet Se og Hør tok den siste regninga, og Apache ble sendt i karantene på Eidsvoll.

Populær

I dag har hunden fått familie i Orkdal. Og det er ikke tilfeldig. Da hundens skjebne ble kjent, var det over 50 familier som gjerne ville overta den unge schæferen.

Matmor forteller at bakgrunnen for at Apache ble orkdaling, var at de var i kontakt med hundepensjonatet i Oppdal svært tidlig etter at hunden ble funnet. Familien hadde nylig mistet hunden sin. De besøkte også Apache før han måtte i karantene på Eidsvoll. Ingrid Bjørndalseter valgte familien i Orkdal, og på skuddårsdagen 29. februar kom han til Orkdal direkte fra Eidsvoll.

En gåte

Den nye familien til hunden vil ikke stå fram med fullt navn asv hensyn til usikkerheten rundt forrige eier. Men de opplever Apache som en fin hund. God og tillitsfull, til tross for den traumatiske opplevelsen han har vært gjennom.

– Men enkelte ganger merker vi at han bærer på noe. Etter hvert kom han i brunst og ble ganske besværlig.

Familien ringte rundt for å få gjennomført en kastrering. Da Smådyrveterinærene hørte om Apache, fikk de kontant svar. De gjennomførte inngrepet gratis.

– Vi er utrolig takknemlig for støtten vi har fått, sier matmor Astrid.