SIKKERHET: Mandag hadde brannvesenet i Oppdal en runde rundt til en del boliger i Oppdal for å informere om farene ved brann, som øker nå før jul.

Forsikringsselskapene registrerer hvert år mange branner som skyldes levende lys, men også elektrisk julepynt.

– Skru av julelysene før du legger deg, og styr unna den billigste advent- og julepynten, anbefaler Roald stigum Olsen i Tryg.

Et tips er å skaffe seg en brannhemmende spray til å impregnere interiør og julepynt eller skaffe seg en liten sprayboks med slukkeskum.

– Statistikken viser at det brenner mer når folk er hjemme. En høy andel boligbranner skjer i helgene, og desember er brannmåneden framfor noen. Vi bruker mer strøm enn vanlig, og i tillegg tenner vi levende lys, bruker kanskje julepynt som egentlig er ødelagt og fyrer i ildsteder, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Tryg Forsikring.

Farlig julepynt

Første bud er selvsagt å aldri gå fra et rom der du har levende lys. Et pent stearinlys for eksempel i nærheten av et gardin som lett kan blafre litt bare noen tar i døren inn til rommet, kan føre til branntilløp. Stigum Olsen er også opptatt av at mange juledekorasjoner som er til salgs i butikkene, ikke alltid er av god kvalitet.

– Vær kritisk når du kjøper elektrisk julepynt. Det finnes en del utstyr som er av den billige sorten og kan være brannfarlig. Det gjelder ikke minst dersom det henges opp på utradisjonelle steder der brannfarlige materialer kan komme for nær, sier Stigum Olsen.

– Julepynten blir pakket ned igjen år etter år. Ledninger kan bli klemt og pærer kan bli ødelagt, og utstyret kan være skadet uten at man er klar over det, sier han. Gå derfor gjerne til innkjøp av nytt utstyr som nå som oftest er utstyrt med led-lys som er langt mindre brannfarlig.

Brannhemmende spray

Det finnes nå på markedet ulike typer brannhemmende spray. En type vi spesielt anbefaler heter Burnblock. Med den kan du impregnere møbler, gardiner, juletrær og julepynt for å unngå antenning. Spesielt om juledekoren står i nærheten av levende lys.

Dette kan redusere risiko for brann med hele 90 prosent. Den egner seg godt i hjemmet fordi den er laget av naturlige ingredienser og er både giftfri og luktfri.

Det finnes også spraybokser med slukkeskum som er lette å bruke og lurt å ha tilgjengelig. Den kan slukke mindre branntilløp og er et supplement til annet utstyr.

- Og for all del, lag deg ikke vaner med å lade mobiltelefoner eller nettbrett i sengen! Dette, sammen med defekte varmetepper kan også forårsake brann, tilføyer Roald stigum Olsen.

Sjekk røykvarsleren nå

Ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har godt over halvparten av alle bygningsbranner tilknytning til bruk av elektrisitet eller bar ild. En tredel av brannene skyldes feil på eller feil bruk av elektriske installasjoner og apparater, mens røyking, levende lys, ildsteder og lignende var årsak til nesten like mange branner.

– Skru av julelysene når du går til sengs og når du ikke er hjemme. Og sjekk røykvarsleren før julefeiringen. Jeg ville ikke våget å legge meg til å sove i et hus uten fungerende røykvarslere, sier Roald Stigum Olsen i Tryg.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har påvist at 25 prosent av de omkomne i boligbranner de siste fem årene ikke hadde røykvarsler, eller at den ikke virket.