Det var en glad, men fattet Ingvill Dalseg (H) som natt til tirsdag kunne se at det ble borgerlig flertall ved årets stortingsvalg. Med to barn hjemme ble det ingen sjampanjespretting, men rett hjem i seng etter at hun hadde gjort sitt for valgstyret i rådhuset i Oppdal.

– Jeg synes det er kjempeflott at Erna har så stor tillit hos det norske folket og at hun får være statsminister i fire nye år. Nå får vi fortsette med den gode politikken vi startet med. Det krever noen år å få implementert god politikk, sier hun til Opdalingen.

Kan bli andre vara

Den foreløpige mandatfordelingen viser at Sør-Trøndelag Høyre er inne med to mandater; Linda Hofstad Helleland og Mari Holm Lønseth. Det betyr at Dalseg, som er femtekandidat, står som tredje vararepresentant.

– Det blir spennende å se om Linda får ny ministerpost. Hvis det skjer, blir jeg andre vara på Stortinget. I den foregående perioden har vi hatt inn både vara nummer fem og seks, så jeg håper jeg får meg noen turer til Oslo. Jeg har veldig lyst å selge inn saker for Oppdal, sier Dalseg.

– Hva tenker du om at Oppdal ikke får inn en fast representant på Stortinget?

– Det er synd. Jeg heiet på både Geir Arild Espnes (Sp) og Kristian Torve (Ap). Jeg har respekt for alle som er skuffet, men vi må forholde oss til flertallet.

Kvinnerekord på tinget

Høyre holder også stand i Oppdal. Med 20,3 prosent oppslutning gikk partiet tilbake én prosent siden forrige stortingsvalg.

– For oss er det fantastisk at Høyre sitter i regjering. De to årene vi har sittet i opposisjon i Oppdal har vi hatt flere ministerbesøk. Vi har god kontakt inn mot Regjeringen. Det fikk vi nylig et godt eksempel på da vi tok ut en jerv, forteller Dalseg.

– Flere mener at det var Erna som vant valget og ikke regjeringspartiene. Hva tenker du om det?

– Det er veldig vanskelig å svare på, men Erna er en suksessfaktor. Hun har alle de viktige statsministerkvalitetene. Hun er en solid, folkelig og god leder, sier Høyre-politikeren.

Nå venter vanskelige samtaler på borgerlig side for Solberg. Hun er nå avhengig av støtte fra både Venstre og KrF for å få flertall. Og ingen av de to sentrumspartiene ønsker at Fremskrittspartiet skal fortsette i regjering.

– Jeg har full tillit til at Erna får regjeringskabalen til å gå opp. Jeg vil ikke spekulere i hva som skjer, men det blir spennende å se hvem hun presenterer i den nye regjeringen, sier Dalseg.

En annen ting å merke seg er at andelen kvinner valgt inn på Stortinget vil for første gang passere 40 prosent. Mandatfordelingen viser at 70 representanter i det nye Stortinget vil være kvinner, hvilket gir en prosentandel på 41,4.