– Dette er en risikosport, sier Terje Isungset alias Iceman Is. I januar legger han ut på verdens første isturné i regi av Rikskonsertene – kun med instrumenter laget av is. 10.mars kommer han til Oppdal.

Risikosporten Isungset refererer til er at ingen har turnert landet kun med instrumenter laget av is og at det derfor er naturen som avgjør hvordan konsertene skal bli.

–Å lage isinstrumenter er kjempehardt arbeid, men det er naturen som bestemmer mye av resultatet. Vi mennesker har lite å stille opp med mot naturkreftene, forteller han.

Isungset vil gi publikum en estetisk totalopplevelse hvor musikken til dels styres av været. Isen han lager instrumenter av må være av god kvalitet for at det skal høres bra ut og temperaturen bør ikke være for høy når det er konsert. Dermed har konsertarrangører landet rundt har fått en ekstra utfordring med denne konserten.

– Jeg kan ikke love publikum hvordan det skal høres ut, men vi skaper musikk ut fra de premissene naturen har satt den dagen konserten holdes. Dette er en stor utfordring. Vi låner instrumenter av naturen og gir de tilbake etter bruk, forklarer Isungset.

Naturlig å spille på is

Terje Isungset er en av landets mest anerkjente perkusjonister og har laget musikk av tre, stein, metall og søppel – og han har laget et musikkverk basert på lydene fra verdens største oljeplattform. At han siden 1999 har eksperimentert med lyden av frosset vann kommer derfor naturlig til musikeren. Isungset har også vært en av drivkreftene bak Ice Festival Geilo. I januar 2007 er han klar med plata «Two Moons», Isungsets tredje isplate.

– Det er fint å jobbe med is. Det gir store utfordringer, men også store begrensninger.

Prosjektet har også en større dimensjon. Alt liv på jorda avhenger av vann. Og tanken på at vannet er en del av et større kretsløp inspirerer den kreative perkusjonisten.

– Kanskje har nettopp det vannet jeg spiller på gått gjennom et annet menneske, filosoferer Isungset som understreker at dette ikke er «is-i-listening».

Turneen er et samarbeid mellom Rikskonsertene og Fond for utøvende kunstnere.