Da Oppdalstrollet så dagens lys på slutten av 50-tallet tok det ikke lang tid før det var en severdighet man ikke kunne kjøre forbi. «Alle» måtte ta bilde sammen med trollet, og det har blitt sendt av gårde tusenvis av postkort med denne litt skremmende, litt bisarre og veldig fascinerende skulpturen. Søker man etter Oppdalstrollet på internett i dag, ja så dukker det massevis av referanser, både på norske og utenlandske hjemmesider.

Denne uken ble trollet fjernet fra sin faste plass utenfor Aunasenteret. Det finnes ingen konkrete planer for hva som skal skje med det, det er rett og slett blitt stuet bort og avventer sin videre skjebne. Da det for en stund tilbake ble stilt spørsmål om hvor trollet burde flyttes var svarene mange og fargerike, alt fra «hjem til meg» til «på søppelhaugen».

Det at Oppdalstrollet nå stues bort på ubestemt tid sier dessverre altfor mye om tilstanden til turistnæringa i kommunen. Det er greit nok å planlegge og være innovative, men når man velger å stue bort en del av sjela til bygda betyr det også at man ikke evner å forvalte det arvesølvet man allerede sitter på.

Uten sammenlikning for øvrig, hva hadde Brussel vært uten «Mannekien Pis», København uten «Den Lille Havfrue», Oslo uten «Sinnataggen» eller Hammerfest uten isbjørnen? Konkret er det bare snakk om et par-tre statuer og et utstoppa dyr, men de har alle blitt kjente symboler fordi man konkret har jobbet fram en egenart og en bevissthet hos folk flest.

Svært mange har et forhold til trollet på Oppdal. Alle andre steder ville det ha vært en gavepakke til de som skal promotere stedet – på Oppdal kan det se ut som om det nå blir sett på som en brysom haug med råttent tre som står i veien for en ny og flott E6.

Trollet er ikke det eneste som blir undervurdert og tatt for gitt; fjellmandelen, sauekjøttet, gravfeltet på Vang – alt sammen er der, men det tar liksom ikke av, det blir ikke satset fullt og helt – og da skjer det vel med turistnæringa som med trollet i eventyret – den sprekker når dagslyset treffer og man virkelig får se hvordan det blir drevet. Få Oppdalstrollet fram i lyset igjen – så kan vi prate videre om flotte masterplaner og andre visjoner.