– Vi allerede fått meldinger fra fortvilte kunder som har oppdaget ubudne gjester i både hus og hytter, sier informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Fjoråret rekordår for skadedyr-saker, så nå oppfordrer Eklo folk til å ta en opprydding i huset og rundt hagen mens det ennå er tid.

Hvis skadedyrene først kommer til, er det nemlig vanskelig å bli kvitt dem.

Gode rotteråd

Her er Gjensidiges råd for å unngå rotteplager denne vinteren:

  • Rydd nedfallsfrukt i hagen. Pass på komposten.

  • Mat fugler et stykke bort fra huset og fjern mat som faller ned på bakken

  • Unngå overfylte søppeldunker

  • Tett igjen alle åpninger, lukk kjellervindu, lufteventiler osv.

  • Klappfeller og gift kan kjøpes i spesialbutikker.

– Nedfallsfrukt, dyrefor og fuglemat er godsaker for mus og rotter som hamstrer til vinteren. Mat gjerne fuglene et stykke bort fra huset. Sørg også for å lukke alle kjellervinduer, ventiler og tette igjen åpninger, sier Pål Rune Eklo.

Mus trenger bare en åpning på kun seks millimeter for å komme seg inn.

Millioner av kroner

– Skadene varierer fra mindre utbedringer til totalrenoveringer. Vi har hatt enkeltskader på over en million kroner. Døde dyr og avføring kan gi store luktproblemer, i tillegg spiser rottene alt de kommer over og ødelegger isolasjon, rør og elektriske anlegg, forteller Pål Rune Eklo.

Gjensidige har én fjerdedel av boligmarkedet i Norge, og Sør-Trøndelag ligger øverst på selskapets erstatningsstatistikk. Forsikringsselskapets kunder her fikk utbetalt til sammen 4,9 millioner kroner i erstatning for herjingene til rotter, mus og andre skadedyr i 2013.

På andreplass kommer Nordland med erstatning for 3,6 millioner kroner.

Finnmark ligger helt i bunn. Gjensidiges kunder i vårt nordligste fylket fikk bare utbetalt totalt 6.890 kroner i erstastning for rotteskader i fjor. (ANB)