– Populariteten skyldes at det er veldig godt og veldig enkelt å lage. Alle kan lage fårikål, sier Espen Lie, kokk og leder av Menylauget til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

25. september er fårikålens dag.

700.000 nordmenn spiser den tradisjonsrike lammeretten til middag, viser en undersøkelse Norstat har gjennomført for dagligvarekjeden Meny.

God salgsvekst

Fårikål ble i år presentert som Norges nasjonalrett av landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.

45 prosent av Norges befolkning stemte fram lammeretten som sin favoritt, og populariteten gjenspeiles i dagligvarebransjens salgstall.

– Fårikålens unike posisjon forsterkes i år. Etter to uker av årets lammesesong har vi allerede hatt en salgsvekst på 20 prosent sammenlignet med i fjor, forteller Espen Lie.

Fårikålens dag feires siste torsdag i september hvert år. 15 prosent sier de skal spise lammeretten til middag denne dagen.

Nord-Norge på topp

Tall viser at det er Nord-Norge som spiser mest fårikål.

Åtte av ti i landets tre nordligste fylker sier de spiser et eller flere fårikålmåltider om høsten. Det er 14 prosent mer enn på Vestlandet, der kun 66 prosent sier det samme.

21 prosent i Nord-Norge sier de skal spise fårikål på fårikålens dag, mot 15 prosent i resten av landet.

I løpet av høsten spiser åtte av ti nordmenn ett eller flere fårikålmåltider.

Kjøtt med mye fett

Selv om retten i utgangspunktet er tradisjonell, viser tall fra dagligvarebransjen at retten også utvikler seg.

– De senere årene ser vi at våre kunder går fra mer tradisjonelt fårikålkjøtt til også å bruke «magrere» lammekjøtt som bog og stek i skiver. Skal man ha den virkelig gode smaken, er det viktig å ha i fettrikt kjøtt under kokingen. Det er i beina og i fettet det meste av smaken sitter, er tipset fra kokk Espen Lie.

Hver nordmann spiser i gjennomsnitt om lag seks kilo lammekjøtt i året, ifølge tall fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

I 2012 ble det for øvrig satt verdensrekord i servering av fårikål i Spikersuppa i Oslo. På to dager ble det servert 4.932 kilo fårikål fordelt på 10.804 gjester.

... Også perfekt til spicy lammegryter

Bayer, hvitløk og laurbærblad er en variant. Chili og ingefær en annen. Cherrytomater en tredje.

Kjøttet er perfekt til spicy lammegryter, og kan for eksempel brukes til marokkansk tagine. Eller noe så klassisk som en god lammefrikassé: Kok kjøttet mørt, plukk ut beina og del kjøttet i biter, kraften bruker du som base for frikasseen.

Bruning gir mer smak til kjøttet. De som liker det, tilsetter gjerne krydder som einebær og karve i tillegg. Dette gir en kraftigere og spissere smak med litt viltpreg, skriver Matprat.no

Det er heller ingen selvfølge lenger at kjøttet skal ha betegnelsen fårikålkjøtt.

Yngre fårikålelskere vil helst ha magrere kjøtt og velger skiver av lår eller bog, mens viderekomne sverger til fett kjøtt, gjerne fra fjorårslam, eller kanskje til og med fra sau. (ANB)