OPPDAL: Nyttårsaften er en dag som forbindes med god mat og drikke, og ikke minst fyrverkeri. For mange er det en gledens dag, men er man uoppmerksom kan det fort ende i tragedie. For brannvesenet er det en dag der sikkerheten settes i høysetet.

– Selv om pinnerakettene er fjernet, er ikke fyrverkeriet trygt. Vi i brannvesenet liker ikke fyrverkeri, sier brannmester Eva Spilleth.

Stor skade

Hun sier at fyrverkeriet ofte gjør stor skade, både på personer og bygninger. Hun oppfordrer folk til å være oppmerksomme.

– Det er jo ofte litt alkohol forbundet med nyttårsaften. Når man håndterer fyrverkeri, skal man være edru. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen. Man bør uansett ta sine forhåndsregler, og lese bruksanvisninger, sier hun.

Størst problem er det når fyrverkeriet lander på hustak eller går igjennom vindu. Det kan gi enorme skader. Splintskader og øyeskader er det mest vanlige på personer.

Viktig å være tilstede

– Det er viktig at man er til stede og gjør de sikringstiltak man skal gjøre. Vær til stede ved matlaging, stearinlys, og ha seriekoblede røykvarslere slik at man får tidlig varsling. Man må ha slokkeutstyr, slik at man har mulighet til å slokke brannen i startfasen, og man bør ha et samlingssted utendørs, sier hun.

Fredag var brannvesenet ute og sjekket fyrverkeriutsalgene.

– Salget er i gang. Vi har hatt en liten runde der vi har snakket med selgere. Alle som selger skal ha god opplæring, og de skal ha godkjenning. Folk kan spørre om å få se godkjenningen, om de vil.

18-års aldersgrense

Det er 18-års aldersgrense på kjøp av fyrverkeri i Norge. Aktørene plikter å passe på at de som kjøper er gamle nok.

– Det er seriøse aktører som driver med dette. Det kan medføre store konsekvense dersom noen bryter reglene, sier Spilleth.

Brannmesteren kan ellers fortelle om en jul uten de helt store hendelsene, og hun håper vi går inn i nyttårshelgen godt forberedet.