OPPDAL: Marte Søreide kan fortelle at hun kjenner noen som har blitt mobbet digitalt.

– Det var veldig alvorlig. Politiet ble koblet inn i saken, forteller hun. Dette var snakk om en person som hadde mobbet en annen på MSN og mobil.

– Bruk hue!

Og det var nettopp dette Erik Skarsbø forsøkte å få frem. I går hadde «Bruk hue»-turneen kommet til Oppdal for å holde foredrag til ungdomsskoleelevene om digital mobbing.

Skarsbø viste en film der et nakenbilde av en gutt blir spredt på skolen og hvordan dette videre fører til drapstrusler. Dette engasjerte også elevene i en fullsatt aula på Kulturhuset som aktivt svarte på Skarbøs spørsmål.

Torgeir Nyseter, Marte Søreide og Hanne Christine Mjøen Eriksen syns det nyttig å få med seg. Og det er ikke sånn at de kommer til å glemme det som har blitt sagt med en gang de går ut døra.

– Det var et bra opplegg og jeg kommer til å tenke mye på det som er sagt, sier Torgeir. Han mener at den typen mobbing ikke er et problem for han selv, men han vet at det er et ganske stort problem.

Hverdagen

Hanne Christine tror hun kommer til å tenke seg om to ganger før hun legger ut bilder av noen på Facebook.

– Jeg pleier å slette bilder når noen ber om det, men nå kommer jeg til å spørre før jeg legger ut noe, slår hun fast.

Foredragsholder Erik Skarsbø merker at dette er noe som engasjerer elevene.

– Det vil jeg si. Dette er hverdagen deres så det er klart det opptar dem. De fleste veit om noen som har blitt mobbet digitalt og de fleste har bilder av seg på nettet. Derfor er det viktig å vite at man har rettigheter hvis man ønsker å få dem fjernet, sier Skarsbø som er opptatt av at ungdommen forstår at det ikke blir mer offentlig enn nettet.

– Når man sjikanerer noen på nettet er det offentlig sjikane. Det er alvorlig og det er det ikke så mange som tenker på, sier han.

Som regel kommer elever bort til han etter foredraget som vil snakke litt mer privat.

– Mobbing er tabubelagt. Ungdom er flaue over å være mobbeoffer. De ser det som et nederlag. Det er viktig å fortelle det for det er hjelp å få, slår han fast. Samtidig henviser Skarsbøe til Røde Kors-telefonen der ungdom som sliter kan få hjelp.

Gode holdninger

Skarbø skal holde det samme foredraget for foreldrene på kvelden. Det er alltid stor spredning i hvor mange som møter opp, men Skarbø tror ikke det er fordi de ikke tar det alvorlig.

– Nei, men de skjønner ikke helt hvilken ende de skal begynne i. Jeg opplever at mange foreldre er interesserte i det, men det er et stort gap i kunnskapsnivået. Så vanskelig er det allikevel ikke. Det er mange nettsider som kan hjelpe dem, også tenker de ikke på at de har ekspertene boende hjemme hos seg, sier Bruk hue-representanten.

– Det er viktig at de skaper gode holdninger. God folkeskikk og oppdragelse kommer man langt med, avslutter Erik Skarbø.