OPPDAL/RENNEBU: For Sør- og Midt-Norge er det forbudt å kjøre med piggdekk eller kjettinger i perioden fra første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober. Kravet om tilstrekkelig veggrep veier tyngre enn fristene for når piggdekk og kjetting kan benyttes, hvis føreforholdene krever det.

Svein Bjørnar Rise ved Dekkman Oppdal vil ikke anbefale folk å skifte dekk så tidlig. Torsdag snødde det i Oppdal.

– Folk må bare bruke hodet og se an forholdene, sier Rise og får støtte av politibetjent Jan Tømmervold.

Bruk fornuften

– Det er været som bestemmer og folk må bruke sin egen fornuft, sier Tømmervold som forsikrer at det ikke vil være noen fare for piggdekkbot den kommende uken.

– Nei, det vil ikke være. Da må det i så fall bli høysommer, og det er det vel liten fare for, sier politibetjenten.

Bytting av dekk er uansett noe som nærmer seg og Svein Bjørnar Rise oppfordrer folk til å sjekke mønsterdybden på dekkene. Minstekravet er 1,6 mm, men Rise mener den bør være på minst 3 mm.

– Det er mange som kjører rundt med slitte sommerdekk, sier han.

Etterskru bolter

Det er allikevel ikke nødvendig å bytte sommerdekk like ofte som vinterdekk hvis mønsterdybden er brukbar.

– Bruk forringer ikke kvaliteten i samme grad som på vinterdekkene. 10 år gamle sommerdekk skal ikke være noe problem, slår han fast.

Spesielt på aluminiumsfelger er det viktig å etterskru hjulboltene etter en viss tids kjøring. Gjør man ikke det kan man i verste fall miste hjulet. Det kan man også gjøre hvis man ikke bruker riktige bolter til riktig felg.

Reglene for bytte av dekk gjelder kun piggdekk, piggfrie vinterdekk kan man fortsette å kjøre med, men NAF fraråder dette på det sterkeste. Dekktester viser at piggfrie vinterdekk på sommerføre har dårligere egenskaper enn selv de dårligste sommerdekkene.

Bytt selv

Tall fra NAFs tester av piggfrie vinterdekk i varmegrader på våt asfalt viser at en bil som kjører i 80 km/t i 6 varmegrader har 10,5 meter lenger bremsestrekning med piggfrie vinterdekk. Og en bil som kjører i 50 km/t i 20 varmegrader har 14,5 lenger bremsestrekning.

– Det viser med all tydelighet hvor viktig det er å skifte fra piggfrie vinterdekk til sommerdekk. Det er fullt lovlig å kjøre disse dekkene, men det er en sjanse å ta med ditt eget og andres liv, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

NAF anbefaler samtidig folk å bytte dekk selv. Da vet man hva man skal gjøre hvis uhellet er ute og at alt av verktøy er på plass.