OPPDAL: Kidnapping, vold og trusler mot russegutten (da 17) gjør at næringslivsmannen (da 43) fortjener ett år og to måneder i fengsel samt må punge ut over 40 000 kroner.

Det konkluderer Frostating lagmannsrett med, og opprettholder dermed dommen Sør-Trøndelag tingrett avsa i mai i fjor. Anken ble avvist av lagmannsretten i midten av desember.

Forståelse for irritasjon

Det var om kvelden ellevte mai 2009 at det rant over for næringslivsmannen etter at ungdommen hadde knust ei frontrute i en av hans biler.

Lagmannsretten uttrykker forståelse for at domfelte ble irritert, men understreker at dette «ikke kan forklare og unnskylde det som senere skjedde».

Skulle grisebankes

Sammen med sin sønn og en av sine unge ansatte, tok mannen ungdommen med til et noe bortgjemt åsted, tvang på ham tommeljern og tok på seg selv knokejern og viste fram pepperspray og kniv.

Ungdommen ble slått og truet med at han skulle grisebankes, avkles og låses fast i en buss over natten samt sprayes med peppersprayen. Dette skulle få ungdommen til å skrive under på at han skyldte mannen 5 000 kroner. Lommebok, mobiltelefon og Ipod skulle legges igjen som pant.

Først to og en halv time etter at han ble kidnappet, ble ungdommen kjørt hjem igjen. Selve situasjonen skal ha stått på i rundt halvannen time.

«Uheldig løsningsforsøk»

I retten mente forsvareren blant annet at det var en formildende omstendighet at offeret nektet å oppgi personalia, at han fikk lov til å kontakte sin mor underveis og at både kjæresten hans og russegjengen visste hvor de skulle og etter hvert kom til stedet.

Ifølge forsvareren var det dessuten aldri aktuelt å realisere truslene, og at volden som ble utført var beskjeden.

Forsvareren mente også at det var feil å kalle handlingene for «brutal rettshåndhevelse», og mente «uheldig løsningsforsøk» var riktig beskrivelse.

Retten sier imidlertid at det hele framstår som en meget alvorlig sak. Ungdommen er fortsatt preget av hendelsen.

Riktig å anke

Lagmannsretten støtter ingen punkter i anken, men bemerker at det kan være tvil om straffenivået i saken og at det derfor var riktig å anke.

Dommen innebærer i tillegg til fengselsstraffen en erstatning på 1 539 kroner og en oppreising på 40 000 kroner.