Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje for mental helse og markeres tirsdag 10. oktober. Årets tema er «Noe å glede seg over» og oppfordrer folk til å finne små og store ting rundt seg i hverdagen som gir glede for deg selv og andre.

– Jeg er utrolig glad for årets tema. Glede er et verktøy for å ha det bra i hverdagen. Det er den beste medisinen for god psykisk helse. Hva skal til for å skape glede og hvordan kan man ha fokus på det? Oktober er den måneden man kan gi det lille ekstra. Det trenger ikke å være de store tingene, sier leder Inga Snøve for psykisk helse- og rusarbeid i Oppdal kommune.

– Fortsatt litt tabu

I Oppdal har verdensdagen blitt markert siden 2004. Snøve har vært med fra starten av. I fjor var temaet «Fordi livet forandrer seg», og handlet om de ulike overgangsfasene i livet.

– Vi startet opp i det små med mindre markeringer, men ting forandret seg. Det har blitt mer fokus på det forebyggende aspektet. Etter hvert fikk vi tak i foredragsholdere rettet mot elever på ungdomsskolen og videregående, sier hun.

Den årlige markeringen er viktig for å nå ut til flest mulig.

– Psykisk helse er merkelig nok fortsatt litt tabu. Det å ha fokus på det er kjempeviktig for å få mer åpenhet og kunnskap rundt det. Det er et viktig ledd i det forebyggende arbeidet, sier Snøve.

Stressende hverdag

Ifølge henne har behovet for den kommunale tjenesten vært der i lang tid, men stadig flere har blitt flinkere til å ta i bruk tilbudet.

– Det er ingen tvil om at tjenesten trengs. I dag har det blitt mer fokus på at alle har psykisk helse. Noen perioder i livet har vi det tøffere og trenger hjelp. Det er ingen sykdom i den forstand, men man blir jo syk, forteller hun.

Snøve tror det er mange grunner til at mennesker oppsøker tjenesten. Dagens samfunn stiller blant annet en rekke krav, som mange ikke klarer å følge opp.

– Vi stresser mer i hverdagen enn før og folk er ofte mer slitne. På jobb skal man være effektive samtidig som arbeidskraften reduseres. Ansatte pålegges flere oppgaver, man er presset på tid og noen blir også målt etter resultat. Kravet til mestring og det å hele tiden være på topp, skaper unødig stress, sier hun.

– Smil og si hei

Snøve håper at folk fortsetter å ha fokus på årets tema etter at verdensdagen og oktober måned er over.

– Jeg tror de aller fleste av oss opplever glede i hverdagen, men det handler om å bli mer bevisst på hva det gjør med oss. Når vi har noe å glede oss til øker endorfinnivået vårt, noe som reduserer stress, forteller hun.

– Har du noen tips til å skape mer glede i hverdagen?

– På skolene bruker vi å ha fokus på at elevene må være ekstra hyggelige mot hverandre. Det er så enkelt som å smile og si hei til personer man ikke prater med til vanlig. Vi har også noe som heter «oktobervenn». Det går ut på at alle ansatte i en bedrift får en hemmelig venn, som man mottar en gledelig oppmerksomhet av i løpet av oktober. Det er en glede å både få og gi, sier Snøve.

Årets program

Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober skal markeres på flere måter i Oppdal kommune. Barna i Pikhaugen barnehage vil uka før tegne, male og lage tekster til temaet «Noe å glede seg over». Dette blir en utstilling i barnehagen. I tiden fremover vil fokusområdet til barnehagen være vennskap og følelser.

Høgmo barnehage skal også markere verdensdagen. I oktober skal de ha ekstra fokus på følelser, spesielt i samlingsstundene. En av ukene skal de også ha spesielt fokus på sunn mat, hvor barna er med i matlagingen.

Ettersom verdensdagen er samme uke som skolene i Oppdal har høstferie, vil hovedarrangementene foregå uken etter. 18. oktober blir det mat og helse i Lavvoen på Tågvollan. Elevene vil her få selskap av mennesker i innvandrertjenesten.

Samme dato kommer Adrian Lund til Oppdal kulturhus for å holde et foredrag. Han har Tourettes syndrom og er kjent fra «71 grader Nord» på TVNorge. Foredraget er i utgangspunktet rettet mot elever og lærere på ungdomsskolen og videregående, men er åpent for alle som ønsker å høre på.

Skolehelseteamet vil også ha stand på skolene med informasjon om Verdensdagen for psykisk helse.