OPPDAL: Tirsdag denne uka reiste Kaja Sandsten nordover. Destinasjonen er Harstad, hvor Statoil Norges Cup finale for juniorer finner sted til helga.

De 30 beste jenter og 50 beste gutter sammenlagt i NC kan delta denne helga.

– Resultatmessig har jeg ikke noen forventninger, men jeg forventer å gjøre så godt jeg kan ut ifra det ståstedet jeg har akkurat nå. Jeg skal i alle fall gjøre mitt beste og gå i kjelleren en siste gang denne sesongen, forteller hun.

Hun ligger på en 12. Plass sammenlagt i NC og hun har et mål om å bli blant topp 10. Sandsten er klar på at det kommer til å bli tøft, men at hun skal gjøre sitt beste.

Hun skal gå renn fredag og søndag. Sesongavslutningen starter med favorittdistansen hennes, fem kilometer klassisk. På søndag er det duatlon, hvor det skal gås både i klassisk og friteknikk.

– Jeg har vært best i klassisk så langt i år, sier hun.

18-åringen er sammen med Hilvi Emerense Hamar de eneste fra Team Oppdalsbanken Elite som reiser oppover til Harstad, men Kari og Silje Øyre Slind skal gå NM del 2 i seniorklassen som også går i Harstad.

– Jeg må bare skryte av det laget vi har hatt de siste sesongene. Vi har hatt mange gode treningsøkter, samlinger og hatt det mye gøy sammen. I tillegg har vi et utrolig bra samarbeid med både Oppdal Videregående skole, og med nærmiljøet på Oppdal som gjør det mulig for oss, sier hun.

Løpene i Harstad er de siste for sesongen, og etter helga er det påskeferie og en velfortjent ferie for Sandsten.

– Dette har vært en sesong hvor det har vært en del opp- og nedturer. Det jeg er mest fornøyd med er mine to 6. Plasser fra tidligere i sesongen i klassisk sprint og fem kilometer klassisk, sier hun.

Til neste år håper hun å gjøre framgang i skøyting. Sandsten går nå andre året på idrett ved Oppdal videregående, men til neste år flytter hun fra fjellbygda til Heimdal.

– Nå som de andre i teamet er ferdig på skolen og flytter fra Oppdal, føler jeg at tiden er inne for et miljøbytte. Det er spesielt et større jentemiljø jeg gleder meg til å være en del av, sier hun.

På lengre sikt har hun som mål å bli så god som hun kan bli.

– Så lenge jeg synes det er morsomt å drive med langrenn, så kommer jeg til å fortsette.

Den indre driven har jeg enda, og jeg kommer ikke til å gi meg med det første, sier hun.

Oppturene gir henne motivasjon til å fortsette, og de håper hun det blir flere av i årene som kommer.

Forbildene hennes er Petter Northug og Marit Bjørgen.