Det ble klart på regjeringens pressekonferanse om koronatiltak lørdag.

– Denne dagen har vi ventet på, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han innledet regjeringens pressekonferanse om koornasituasjonen lørdag.

– Avstand mellom oss er ikke lenger nødvendig. Meteren blir borte, vi fjerner det generelle rådet om å holde avstand, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– Meteren har hindret oss i å leve normalt med andre mennesker. Og ikke minst vært vanskelig for de som lever av å samles, enten det er på bar, konferanse eller andre steder. Nå kan vi omgås som før i utelivet, på kulturarrangementer og andre sosiale tilstelninger. Og på vei til og fra jobben, på bussen, toget og ferjer, legger han til.

At meteren fjernes betyr at blant annet serveringssteder og arrangører av offentlige arrangementer igjen kan drive som normalt.

Munnbind fjernes

Kravet om å ha på munnbind på offentlige steder der meteren ikke kan opprettholdes, fjernes også.

Munnbindpåbudet vil nå ikke lenger være gjeldende på for eksempel offentlig transport, i butikker eller på serveringssteder.

Selv om munnbind ikke lenger vil være påbudt, anbefales bruk av munnbind i nærkontakt med personer i risikogrupper dersom man har forkjølelses/luftveissymptomer.

Personer i risikogrupper og uvaksinerte anbefales også å bruke munnbind ute blant folk i perioder med mye smitte, dersom det er vanskelig å holde avstand til andre.

Fjerner isolasjonskrav

Det vil ikke lenger være påbudt å isolere seg dersom man blir koronasmittet.

Regelen har vært at man må isolere seg i fire dager ved påvist koronasmitte, men dette blir nå endret til en anbefaling.