Oppdal: - Moskusflokken blir stadig større. Den nye vellagra akevitten kommer i tillegg til den blanke som ble lansert i fjor, forklarer produktsjef Stig Bareksten i Det Norske Brenneri.

– Og dette blir en sjeldenhet, bare 899 flasker er produsert – tatt fra det beste sherryfatet. Alle flaskene er nummererte. Og som det heter på etiketten, skrevet av Ingeborg Donali på oppdalsk: ”Når disse æ drøkkje å fårtært, æ-itt de mer å få ti!”

- Til den nye akevitten har vi hentet inspirasjon fra det ville og frådende Mågålaupet i Driva. Derfor er dette en akevitt med mye smak, men myk og harmonisk i stilen, i følge Bareksten.

Som vanlig er Moskus-akevitten laget med urter fra oppdalstraktene, plukket av botaniker Rolv Hjelmstad. I denne utgaven finner du krekling, mjødurtblomster og einebær – i tillegg til krydder fra fjerne himmelstrøk.

-Og hva skal denne akevitten drikkes til?

-Ja, hvorfor ikke til sauekjøtt fra Oppdal, som har en særegen og spesielt god viltsmak. Men også til annen tradisjonsmat. Og selvsagt kan den nytes som en avec – romtemperert i et tulipanglass, i følge Bareksten.

Mali Anette Hoel har malt moskusen på etiketten – akkurat som i fjor.

Og for de som elsker akevitt og god mat er det bare å ta turen til Skifer Hotel lørdag kveld i fårikålhelga. Der vil Stig Bareksten være til stede og lede gjestene gjennom måltidet med forskjellige akevitter og fortelle om blant annet Moskus fra Oppdal.