OPPDAL: Det er Erlend Viken (med gruppa Filibuster) og Nordafjells, som sammen med Rikke van Ommerens bandkollega i Triumvir, Marie Forr Klåpbakken, er nominert til INTRO-FOLK.

Under Nordsjøfestivalen i Farsund, 27. – 30. august i år, vil den heldige vinneren av INTRO-folk kåres.

Gaute Iversen i gruppa Nordafjells har visst om nominasjonen en drøy uke, og sier at dette er en stor sjanse for gruppa.

Av frykt for å blåse det opp for mye, sier han at det er en flott mulighet for å presentere plata de er i ferd med å spille inn, og sjansen til å vinne et slikt lanseringsprogram er en solid mulighet for gruppa.

– Ikke minst gir dette oss mulighet til å spille på en festival vi aldri har spilt på før, Kalottspel i Målselv, der møter vi nytt publikum for musikken vår.

Det ville vært kjempeartig å vinne selve konkurransen, men bare det å være nominert er suverent.

– Om vi vinner, blir det som en stor bonus i tillegg til alt det andre, smiler han.

Dette er tredje gang Rikskonsertene, Norsk Folkemusikk- og Danselag, Landslaget for Spelemenn og flere folkemusikkfestivaler inviterer unge folkemusikere til konkurranse om å bli Årets unge folkemusiker. Vinneren vil få et skreddersydd lanseringsprogram i ett år.

Programmet vil inneholde konserter på lanseringsfestivalene til INTRO-folk i tillegg til en turné i Norge i regi av Rikskonsertene.

Mange dedikerte fans

Rikskonsertene sendte ut feil opplysninger i pressemeldingen om Nordafjells, og fra informasjonsansvarlig får vi denne tilbakemeldingen:

- En ting er i alle fall sikkert – Nordafjells har mange dedikerte fans! Aldri har jeg fått så mye respons på en pressemelding, skriver hun.

Feilene er nå rettet opp, og alle vet nå at gruppa kommer fra Oppdal.

Juryen for INTRO-folk 2009, bestående av Steinar Ofsdal, Johan Sara Jr., Unni Løvlid og juryleder og direktør for Rikskonsertene, Åse Kleveland, valgte de seks semifinalistene ut fra en søkermasse hvor både den samiske og tradisjonelt norske folkemusikken var representert.

Semifinalistene er:

Eplemøya Songlag

(Vokaltrio bestående av Liv Ulvik, Wenche Losnegård og Anja Eline Skybakmoen. Blander jazzvokal og kveding med humor og spenning, eksperimentell improvisasjon og fortellerkunst.)

Filibuster

(Folkemusikkgruppe som består av Erlend Viken på fele, Mona Hansen på fløyte, Olav Christer Rossebø på fele, gitar og mandola og Mari Skeie Ljones på fele. Omtaler seg selv som Norges koseligste folkemusikkgruppe!)

Nordafjells

Se egen faktasak.

Einar Olav Larsen Trio

(Verdalingen Einar Olav Larsen på fele, fronter denne originale trioen som i tillegg til Larsen selv, består av Daniel Trustrup Røssing på piano og Audun Larsen på kontrabass. Trioen søker å skape et eget uttrykk i en tradisjon som tar utgangspunkt i folkemusikk og blues.)

Kim André Rysstad

(Ung kveder fra Rysstad i Setesdal som på kort tid har etablert seg som en høyt respektert utøver med sitt eget, personlige uttrykk. På repertoaret står stev, viser og ballader fra Setesdal og Telemark.)

Marie Forr Klåpbakken

(Fra Vinstra i Gudbrandsdalen kommer felespilleren Marie Forr Klåpbakken. Har tidligere vært med i ulike grupper og band, men ønsker nå å vise seg frem som soloutøver. Repertoaret spenner fra tradisjonelle melodier til klassisk bluegrassinspirert musikk.)

I løpet av sommeren 2009 vil disse seks semifinalistene konkurrere på tre forskjellige folkemusikkfestivaler; Førdefestivalen, 2. – 5. juli, Jørn Hilme-stemnet på Fagernes, 19. – 26. juli og Kalottspel i Målselv, 4. – 9. august, før de tre finalistene møtes til kamp på Nordsjøfestivalen i Farsund i slutten av august.

Formålet med INTRO-folk er å styrke norsk og samisk folkemusikk. Med Årets unge folkemusiker ønsker man å skape en arena der utvalgte folkemusikere får muligheten til å utvikle seg som kunstner og få erfaring i formidling av folkemusikk på høyt nivå.

TROLLBANDT: Erlend Viken trollbandt salen med sin framføring av Fanitullen på hardingfele. Erlend Viken
TRIUMVIR: Rikke van Ommeren, Nina Fjeldet, Marie Forr Klåpbakken og Audun F. Skjølberg trives i lag i gruppa Triumvir.