OPPDAL KULTURHUS: «Elias og kongeskipet» er den absolutt første kinofilmen som blir vist offentlig i kulturhuset.17.mars vises først denne barnefilmen som nylig hadde premiere, tett fulgt av den kritiker og publikumsroste britiske filmen «Hot fuzz», om en superdyktig politimann som blir overført fra storbyen til en liten traust engelsk landsby, slik at han ikke skal overgå kollegene sine i byen lenger. Livet bløir annerledes, men så dukker en massemorder opp.«Hot fuzz» er en film som er beregnet på publikum mellom 15 og 35, forteller Haagensen. Han mener filmen er såpass heftig at ungdom under femten år bør holde seg unna.Det er planlagt at filmen «Natt på museet», med Ben Stiller som museumsvakten som opplever mye rart som nattevakt i museet, skal gå som nattkino disse første dagene. Den vil da bli å starte fra klokken 23, omtrent.

Verdenskrigsdrama

Clint Eastwood er kjent som dyktig skuespiller, men enda bedre kjent som dyktig regissør. Hans to filmer fra den japanske øya Ivo Jima hat gått sin seiersgang på kinoene verden over allerede, og i Oppdal blir den første nå kjørt som matine og kveldsfilm. «Flags of our fathers», med Steven Spielberg som produsent, er beregnet på et voksent publikum. Vulkanøya Ivo Jima på ni ganger fire kilometer i stillehavet, var besatt av 22.000 japanere. De hadde gravd seg inn i fjellet og omgjort stedet til en nærmest uinntakelig festning.

Øya var nemlig uhyre viktig strategisk. I november 1944 angrep amerikanerne øya, med en enorm flåte, fly, tanks, kanoner og 77 000 soldater.

Det ble et brutalt slaktehus. 7000 amerikanere ble drept, 20 000 såret. Av de 22 000 japanerne overlevde ca. 1000.

Et av krigshistoriens mest berømte bilder ble tatt her. Av noen amerikanske soldater som sammen reiser en stang med Stars and Stripes, på toppen av et fjell.

Bildet ble trykt i alle publikasjoner i USA. Det ble symbolet på amerikansk seier – selv om tusenvis av amerikanere skulle dø på Ivo Jima etter at bildet ble tatt.

Tre av disse soldatene ble etter slaget hentet hjem til USA, for å hylles som helter. Og ikke minst for å dra på turné og samle inn penger til en tom krigskasse.

Eastwoods film skifter mellom de spektakulære slagscenene og blodbadet på øya, og soldatenes opplevelse av hjemkomsten og hyllesten av en heltestatus de selv mente de ikke hadde fortjent.

Påskefilmene

En foreløpig påskepremiere, er «Olsenbanden junior og sølvgruvens hemmelighet.»

Den er snart sett av to hundre tusen mennesker i Norge. De unge olsenbandenheltene har tatt landet med storm, og folk går mann av huse for å få med seg juniorskuespillernes mange sprell.

Den nostalgiske romantiske komedien «Music and lyrics», hvor Hugh Grant spiller avdanket popstjerne og Drew Barrymoore er hans motspiller, er betegnet som et must for dem som husker 80-tallet.

– Alle med et forhold til 80-tallet bør se denne filmen, forteller Morten Haagensen.

Han har også greid å få tak i «Blood diamond», filmen hvor Leonardo DiCaprio kjemper seg gjennom er krigsherjet Sierra Leone med en fantastisk diamant.

Også denne filmen er blant de mest sette i disse dager. Både den og James Bond filmen Casino Royale kommer til å sendes i Oppdal, selv om de har vært en stund på kino her i landet.

– Dette er etterspurte filmer, forteller Haagensen, som gleder seg til å gi folk en opplevelse på kino.

I tillegg kommer også den norske filmen «Svein og rotta og ufo-mysteriet», en film som ennå ikke har hatt premiere. Den er bygd på de meget populære barnebøkene skrevet av Marit Nicolaysen.

– Alle filmene vil ikke gå like mange ganger, sier Morten Haagensen.