OPPDAL: Han håpet på åpning til helga. Så ble det utsatt til neste helg. Men den kommende digitaliseringen og åpninga av storsalen som kinosal blir utsatt litt til.

– Lerretet produseres i England, og skal monteres i Danmark. Det siste jeg hørte var at det var på tur fra England, sier Morten Haagensen.

Mye jobb

Han tør ikke å sette den endelige datoen for når alt er på plass. Men det skjer snart. Og det kommer til å bety store endringer for kinoen. I mellomtiden brukes tiden på å gjøre alt klart: Det er bygd maskinrom bakerst i storsalen, lydanlegget er rustet opp og tilpasset både kino og andre kulturarrangementer. Stoler flyttes ut og en ny plattform til miksebordet skal bygges. Arbeidere fra Nyvold, Urd klima, Teambygg og Frank Smed har jobbet på spreng den siste tiden. Og storsalen lydisoleres.

– Vi har hatt en akustiker her, som har gått gjennom hva som må gjøres i forhold til demping av lyd. Dette er en flerbrukssal, men akustikken måtte forbedres i forhold til kinolyden, sier han.

Haagensen viser rundt. Matter er lagt på veggene både bakerst i salen og inne på selve scenerommet. Det kommer til å merkes godt både under konserter og andre typer forestillinger. I tillegg er det kjøpt inn en rack med høyttalere som skal sørge for bedre lyd fra midten av salen; midt i det hundre kvadratmeter store lerretet. I tillegg er det kommet til flere basshøyttalere. Alt for å sikre en god kinoopplevelse.

– Vi var litt spent på hvordan maskinrommet kom til å se ut, sier han, og kikker opp på bygget helt øverst og bakerst i salen. De hvite veggene skal etter hvert kles inn og gjøres mørkere.

– Det ble slett ikke så ille.

Kapasitet

I starten blir det litt færre seter tilgjengelig under forestillingene. Noen må flyttes for å gjøre plass til en rømningsvei bak i salen, andre for å gjøre plass til miksebordet. Men etter hvert er planen at det skal gjøres plass til flere.

– Vi regna med at vi måtte ta ut noen seter, men regner med at det løser seg med å få inn en ny rad. Målet er at vi ikke skal gå ned på kapasiteten, sier han.

Samlet blir kapasiteten til kinoen mer enn doblet med den nye salen. Spørsmålet om plass har lenge vært en utfordring; med bare hundre plasser i kinosalen har det ført til at kapasiteten har vært sprengt til enkelte storfilmer, som kinoen i tillegg bare har hatt tilgjengelig en kort stund.

– Som for eksempel «Kongen av Bastøy». Den hadde vi bare i to uker, og til den siste forestillingen var det helt fullt. Den utfordringen slipper vi nå.

Tilfanget av film kommer til å bli helt annerledes. I februar setter kinoen opp i alt femten filmer, noe som ville vært umulig tidligere.

– Vi får tilgang til film tidligere, og vi kan vise dem lengre. Vi kan også være mye mer fleksible i forhold til hvordan vi vil vise filmene; vi kan for eksempel vise en film en gang i uka over en lengre periode. Og vi får mye oftere tilgang til premierer, sier han.

Nå finnes det nesten ikke filmruller lengre. Filmene kommer på en disk, lastes ned, og sendes videre. I tillegg er kvaliteten en helt annen enn i det gamle formatet. Bort med striper og skurrete lyd. I tillegg til at kinoen kan vise 3D-film, som den store nyheten.

– Vi har kjøpt inn 300 briller som vi leverer ut i inngangen til 3D-filmene. Og som skal leveres inn igjen etterpå. Vi håper at folker litt forsiktige med dem, sånn at de holder lenge, sier han.

3D i to saler

Før storsalen er klar, skal kinosalen digitaliseres. Det skal være klart til neste helg. Det kan vises 3D-film i begge salene. I løpet av den første måneden med digitalkino, har Haagensen flere godbiter i ermet i det nye formatet.

– Vi skal vise «Avatar» i en spesialutgave, som er lengre enn originalen. Det er en utrolig bra film, sier han, og forteller at han sjøl både har sett den i vanlig format og i 3D.

– Jeg dro til Trondheim for å se den i 3D. Det var helt fantastisk, sier han, og gleder seg til å vise den til kinopublikummet i Oppdal.

Men selve åpningen i storsalen blir det Disney. Nærmere bestemt «To på rømmen».

– Kvaliteten på 3D-filmer kan variere litt, men akkurat denne er en veldig god 3D-film, sier han.

Og forteller samtidig at billettene kommer til å bli dyrere for 3D-film enn ordinære billetter.

– 3D-filmene kommer til å koste 100 og 120 kroner. Men vi gjør ingen endirnger i den ordinære billettprisen.

Orgel og kino

Omleggingen til digital kino koster i alt rundt 1,6 millioner kroner. 960.000 av dem er bevilgninger fra kommunen, mens resten er tatt fra kulturhusets fondsmidler.

– Det som er litt artig, er at det i 2008 ble bevilga penger til digitaliseringen av kinoen. I det samme kommunestyremøtet, ble det bevilga penger til det nye orgelet i kirka. Og akkurat nå er begge deler i ferd med å settes i stand, sier Haagensen og smiler.