OPPDAL: – Dette betyr veldig mye for oss. Han har det veldig travelt, og at han da tar seg tid til å komme til lille Oppdal er stas, sier Lise Lauvås Neerland, leder i Oppdal AUF.

I fjor kom over 400 personer til deres første temamøte, om ungdom og rus.

– Vi prøver å ikke tenke på hvor mange som kom i fjor, men jeg håper det kommer mange i år også så Eskil får se at dette er ei bra bygd.

Til årets temamøte 14. juni er temaet psykisk helse.

– Dette er like viktig, om ikke viktigere, som ungdom og rus, siden dette er en skjult sykdom. Psykisk helse må ikke være tabubelagt, vi må få det fram i lyset. Det er ikke noe skummelt med dette.

Voldsalarm etter 22. juli

Også Pedersen skal snakke hovedsakelig om psykisk helse. Dette er ikke minst et sentralt tema i AUF i etterdønningene av terroraksjonen mot deres sommerleir på Utøya 22. juli i fjor.

Det har vært rettet kritikk mot Pedersen, som tidlig kom seg av øya med MS «Thorbjørn» selv om de var bare ni personer om bord. Etterpå ble han utsatt for drapstrusler og grov sjikane, og gikk med voldsalarm.

En drøy uke før dommen mot Anders Behring Breivik regner Neerland også med at Pedersen vil snakke om 22. juli.

– Kjenner jeg ham rett, så gjør han det, og det har jeg lyst til også. Det blir noe annet å se ham her, i Oppdal, enn på fjernsyn.

Neerland kjenner Pedersen fra flere år tilbake, da hun satt i AUF-styret i Sunndal. I fjor vår møttes de i forbindelse med et arrangement på Løkken, og han ble fortalt om temamøtesuksessen.

– Han trodde nesten ikke på meg da jeg sa hvor mange som hadde kommet. Han var mektig imponert, og sa at han hadde lyst til å komme hit.

Suksessen blir gjerne dratt fram som et eksempel også i sentral sammenheng.

– Jeg blir jo stolt, innrømmer Neerland.

Ufarliggjøring

Hun har selv et brennende engasjement for temaet psykisk helse, og sier hun skjønner hva det vil si å slite psykisk.

– Dette er ikke det enkleste å slite med, siden det er usynlig for omverdenen. Derfor vil vi få fram at det ikke er farlig å spørre om hjelp.

I tillegg til Pedersen kommer en psykologistudent ved NTNU og AUF er i dialog med Psykisk helse i Oppdal om deltakelse.

Blant annet i samarbeid med dem prøver de også å finne en lokal person som ønsker å fortelle sin historie. Om noen kunne tenke seg å gjøre dette, kan de ta kontakt med Neerland direkte.

Upolitisk

Neerland understreker at temamøtet ikke er et politisk møte.

– Det er egentlig tilfeldig at det er vi som arrangerer det. Pedersen vil nok snakke litt om AUF generelt, men det er ikke dette som skal dominere, sier Neerland, som håper at lokallaget får møte landslederen i forkant av møtet for tips og råd til å holde aktiviteten oppe i laget.