Oppdal: Fredag kveld var det vernissage med første gangs visning av Elling Reitans bestillingsverk "Med hjerte for Oppdal". på Bjerkeløkkja.

Da Sparebank 1 MSN skulle utsmykke sitt nye kurs- og konferansesenter ble det hentet inn kunstverk fra et utvalg av kjente kunstnere. Etter en stund ble man enige om at det var ikke helt dette man hadde sett for seg, og tanken om å hente inn en "lokal" kunstner og få laget et bestillingverk ble vekket. Resultatet er altså blitt "Med hjerte for Oppdal" som blant annet viser Storhornet og Blåhøa som bakgrunn.

Elling Reitan har tegnet og malt siden han var en neve stor, men det var slettes ikke maler han skulle bli. Det var nok mer noe innen idretten som fristet. Langrenn og natur har vært sentral verdier for Reitan. Han var idrettstrener i langrenn, og i en periode var han også lærer ved skigymnaset i Oppdal.

I tillegg har han vært hytteeier i Oppdal i mange år. Først som 33-åring begynte han for alvor å male. Sin formelle kunstutdannelse har han fra Nerdrum-Akademiet, og han har gått i grafikklære hos Bjørn Sverbo. Han har også studert litteraturhistorie og filosofi.

I tillegg til maleriet som henger i Bjerkeløkkja så er "Med hjerte for Oppdal" trykt opp i et eksklusivt opplag på 100 litografier. De som kjenner til kunstneren fra før, vil kjenne igjen hans stilart som har gjort ham til en av våre mest populære kunstnere. Den fargesterke "reitanske" stilen er omfavnet av mange, og har også fått innpass hos kresne New Yorkere.

Lørdag arrangeres det salgsutstilling på Bjerkeløkkja, både med "Med hjerte for Oppdal" og andre kunstverk av Reitan. Reitan er selv tilstede under utstillingen.

Spøkelse i maleriet

Det kan også være vel å merke seg at det kan hende at nok en "person" kan komme til å være til stede. Under avdukningen av bestillingverket ble det poengtert at bildet inneholder både en mystisk "skygge" og en enslig figur midt inne i maleriet.

De som arbeider ved senteret kunne fortelle at denne figuren eller skyggen kanskje er en kunstnerisk framstilling av spøkelset på tunet. I et av husene skal det nemlig være en dame som i utgangspunktet er snill og grei, men som altså skal gå igjen i huset og skaper enkelte ganger litt rot og irritasjon med alarmer som blir slått på uten grunn, PC-kabler som trekkes ut og så videre. Reitan syntes det var fint at damen litt ubevisst har blitt med på maleriet.

Banksjef Frøydis Aalberg Jacobsen og Sparebank 1 SMN har jobbet tett med Elling Reitan i prosessen med bildet. Foto: Tore Aasheim