OPPDAL: Arnt Inge Aalbu stilte spørsmål til hvorvidt ISAF-styrken har lyktes i å ende konflikten i Afghanistan. «Noen vil si de har det, andre vil si det har vært en total flause. Mitt personlige synspunkt på dette må være «tja»», skriver Arnt Inge i stiloppgaven. Tirsdag vant han en USA-tur takket være stilen.

Odd fellow inviterte

– Jippi! tenkte jeg, forklarer skoleeleven. Sammen med resten av klasse 1ST (studiespesialisering) ved Oppdal videregående skole, ble han i fjor høst invitert av Odd fellow til å delta i skrivekonkurransen. Elevene fikk velge mellom fire forskjellige oppgaver, som alle handlet om FN og FNs arbeid.

Arnt Inge kom på førsteplass i konkurransen, mens Helene Sundt Hoel, Aleksander Aalberg og Simen Vammervold kom på delt andreplass, og vant pengepremier.

Enstemmig jury

I vinnerstilen sin, valgte Arnt Inge «å drøfte FNs rolle som fredsbevarende organisasjon for å løse kriser og konfliktsituasjoner i ulike land». Det var full enighet blant juryen fra Odd fellow om at Arnt Inges stil var den beste i Sør-Trøndelag.

Til New York

Premien er en to uker lang reise til USA i sommer. Sammen med 11 andre norske ungdommer, får Arnt Inge møte rundt 400 ungdommer fra hele verden. Turen går blant annet til New York, og i tillegg til sightseeing får ungdommene møte ulike FN-medarbeidere og lære mer om FNs arbeid.

– Det blir spennende å se hvordan det er der, jeg har ikke vært i USA tidligere. Og det blir artig å få besøke FN-bygningen, det er ikke alle som får det, sier den fornøyde prisvinneren.

Skal holde foredrag i USA

I løpet av USA-turen, skal han holde et foredrag over et FN-relatert tema for de andre deltakerne.

– Det kan jo bli vel spennende, tror Arnt Inge, med tanke på det store publikummet som venter ham.

Selv ble Arnt Inge overrasket over å vinne, men klassekameratene ble ikke fullt så forbløffet.

– Det var forventet, og fortjent, forklarer de og skryter av medeleven.

Stolt lærer

Norsklærer Signe Kari Gulaker Vognild er også stolt av Arnt Inges prestasjon.

– Det er en reflektert stil. Den skiller seg ut fra de andre, fordi han drøfter mye, og kommer med personlige vurderinger, i tillegg til fakta og bakgrunnsopplysninger om FN, forteller Vognild.