OPPDAL: Det er ikke sikkert Folldalsbedriften Prima mat hadde sett for seg at akkurat Oppdal skulle bli en slik bacalaobygd. Men så er det vel ikke naturlig at Bacalao lages i Folldal, heller. Men slik er det blitt. Folldalsbedriften Prima mat lager Bacalao av fisk fra Møre, og av de tredve utsalgstedene Elisabeth Hovdal har ansvaret for, er det Mega på Oppdal som selger mest.

– De er absolutt og desidert best på salg av Bacalao, bekrefter hun, og forteller at de i snitt selger dobbelt så mye her som i de andre Megabutikkene.

Hvorfor det er sånn kan hun ikke forklare, og det er en annen ting hun også stusser på:

– Rema 1000 i Oppdal har den samme varen, men opplever ikke den samme etterspørselen.

Her kan det være duket for en sosiologisk granskning, med andre ord. På vestsiden av E6 selger de mange ganger mer bacalao enn på østsiden. Hvordan kan det ha seg?

- Vi har tatt inn en kasse av dette produktet, forteller daglig leder ved Rema 1000 Frode Ledahl.

- Men vi valgte å bruke en annen leverandør, så der har du forklaringen på hvorfor, ler han.

Går av seg selv

Arne Ersvik forteller at Mega begynte å selge Bacalao rett før jul.

– Salget går av seg selv, sier han. Nå har han riktignok eksponert varen flere steder i butikken, du kan liksom ikke gå glipp av produktet om du vandrer hvileløst omkring mellom reolene, på jakt etter middag.

– «Alle som liker bacalao», sier han om kundegrunnlaget.

Han har inntrykk at de som kjøper den kommer igjen.

– Det er da også ordentlig klippfisk i den, smiler han.

Salget kan ha en sammenheng med antallet møringer i fjellbygda.

– Du må huske at bacalao er grunnpilaren i kostholdet til møringene. Det er også en grei rett å lage, det er både godt og lettvint, smiler kokken, som legger til at han selv gjerne putter litt ekstra cayenne og chilikrydder opp i gryta.

– Jeg liker at det svir i munnviken.

Tradisjonsmat

Ersvik anbefaler både øl og dram som tilbehør, og hvitløksbaguetter.

Hane eget forhold til bacalao er enkelt og greit.

– Jeg lager det ofte når jeg er på hytta på Møre. Jeg tror jeg liker best kombinasjonen av det sydlandske og det norske.

Det er jo tradisjonsmat.

Kjell Opshaug er grunnlegger av bedriften Prima mat i Folldal. Han kjøpte meiereiet i bygda da det ble nedlagt, og nå har han fire mennesker ansatt i bedriften.

– Og vi skal ansette to til i løpet av året.

Opshaug forteller at fabrikken i utgangspunktet lå i Oslo, men der var det både dyrt og vanskelig å finne lokaler og ikke minst ansatte fra næringsmiddelbransjen.

– Vi startet opp i fjor sommer, da var meieriet lagt ned et halvt år tidligere. Fabrikken er et moderne industrianlegg, som er spesielt beregnet på å produsere mat.

Veldig salgspotent

Prima mat produserer bare bacalao og fiskesuppe, og Opshaug mener spesielt bacalao er salgspotent.

Hovedmarkedet har til nå være Osloområdet, men vi har begynt oppover Østerdalen og innover mot Trondheim, forteller han. Planen er å utvide til hele landet.

I fjor produserte bedriften 50 tonn bacalao, og i år skal de i følge prognosene produsere det dobbelte.

Hundre tonn klippfisk fra Ålesund og Kristiansund, og løk og potet fra Toten skal altså møte etterspørselen fra distriktene.

– Vi bruker en original spansk oppskrift, og vi bruker bare klippfisk av torsk.

– Bare da blir det ekte bacalao.

MØTER ETTERSPØRSELEN: Ferskvaresjef Arne Ersvik på Domus i Oppdal selger mest bacalao av alle utsalgstedene Prima Mat har.