opdalingen.no følger saken. Journalist Randi Grete Kalseth er nå på stedet. Nye opplysninger vil komme på toppen.

De enorme snømengdene som har falt i fjellet øker stedvis rasfaren. Etter det Opdalingen erfarer tror man nå at den savnede Jonny Roger Seem kan befinne seg i en bekkedal hvor rasfaren nå absolutt er til stede.

I sin siste tekstmelding til politiet i går, rundt klokken 13.15, meldte Seem om at han hadde sett en rødmerket varde. Man har tenkt dette kan være en av fire grensevarder på en høyde som ligger 1.000 meter over havet. Her er det mobildekning, og man kjenner til at Seem har flyttet seg flere ganger for å oppnå dette, men har alltid kommet tilbake til hundene.

Letingen har foregått i blinde, dels på grunn av den armlengdes sikten, men også fordi man ikke vet hvor langt Seem har gått etter at han begynte å få problemer.

- Stilnet noe

Drugudal fra Rennebu Røde Kors kom inn til Storli gård for en drøy halv time siden (ca. 18.00), og melder om stillere forhold i fjellet. Fortsatt snør det, men det blåser mindre.

- Det blåser faktisk mer ved Storli gård enn lenger inn i fjellet nå, sier Drugudal.

Letemannskapet setter nå sin lit til meterologene, som sier at det skal løye i ti-tiden.

Har hørt rop

Hyttegjester i Storlidalen er i dag tatt inn til avhør etter å ha rapportert om rop fra fjellet. Hvis dette stemmer har Jonny Roger Seem kommet seg mye lenger enn man tidligere har trodd. Det kan i så fall dreie seg om at han er bare et par-tre kilometer fra Storli gård. Politiet bekrefter at man har tatt disse ropene til etterretning, og har loggført det i operasjonen.

- Vi tar alle observasjoner alvorlig, sier Skårsmoen.

Politibetjent Finn Skårsmoen bekrefter overfor Opdalingen at man vet for sikkert at Seem har med seg stormkjøkken og 8 dl rødsprit. Fra tidligere vet vi at han skal ha hatt med seg muffins, nøttekake og kjeks samt være ikledd svalbard-dress.

Hytter

Politiet har dessuten jobbet utfra en teori om at han kan ha forsøkt å ta seg til hytter i nærheten av Tovatnet eller Langvatnet. Dette var noe man ønsket å sjekke ut med helikopteret, noe som ikke lot seg gjennomføre på grunn av været.

Samle energi

Skårsmoen har akkurat informert letemannskapene om den videre gangen.

- Det blir hvile, spise og tørke klær. Det gjelder å samle så mye energi som mulig, for vi vet det blir en skikkelig kraftansamling når letingen gjenopptas, sier Skårsmoen til vår journalist på stedet.

- Ille i fjellet

Mannskapene som har letet i hele dag er nå kommet inn til Storli gård, med tråkkemaskiner og snøscootere.

Røde Kors' Karl Emil Nygård sier at de er slitne i hodet. Han forteller om ubeskrivelige forhold inne i fjellet og at sikten er en armlengdes avstand. Mannskapene skal nå hvile seg og få seg mat før de starter opp igjen.

Ut igjen ved midnatt

Dersom været tillater det, blir dette antakelig rundt midnatt.

Politimester Per Marum har akkurat dratt tilbake til Trondheim, men følger aksjonen tett. Mannskapene overlater ingenting til tilfeldighetene.

Ti mann styrer

- Førsteprioritet er etterretning, du kommer ingen steder uten det, sier politibetjent Finn Skårsmoen, som har en godt utstyrt operasjonssentral på Storli gård.

Der jobber ti mann tett og aktivt og styrer sammen operasjonssentralen. Det foregår hele tiden registrering av Røde Kors-mannskapene som går ut og inn.

Reingjetere kommer

50 nye letemannskaper er ventet til Storlidalen. Halvt om halvt er det Forsvarets folk som kommer og reingjetere fra Nord-Gudbrandsdalen. Disse er hentet inn via en kommandolinje som er opprettet i Trondheim. Dermed blir det totalt nærmere 100 letemannskaper som vil være klare for å intensivere søket etter savnede Jonny Roger Seem når været letter.

- Vi satser på folk som er sterk fysisk og mentalt til å klare seg under de forholdene som er fjellet nå, sier politibetjent Finn Skårsmoen ved Oppdal lensmannskontor til Opdalingen.

Vil trekke skigåere etter tråkkemaskin

Tråkkemaskinene skal fortsatt gå kontinuerlig mellom Storli gård og det utskutte KO som er stasjonert ute i leteområdet, for å pakke snøen. Man har merket denne strekningen med løypepinner. Nå undersøkes det muligheter for at de skigåerne som kommer til Storlidalen skal kunne trekkes etter tråkkemaskinene når letingen starter igjen.

Dette vil være til stor hjelp, da ett av problemene er at letemannskapene har vært utslitte allerede idet de har kommet til selve leteområdet, rundt en mil fra Storli gård.

Gjenopptar i natt

Letemannskapet som trekkes ned fra fjellet i Storlidalen sliter med å komme seg fram til Storli gård. Men når de kommer dit venter det sodd og muligheter for å tørke både seg og klærne. Tanken ernå at letemannskapet skal få samle krefter for så å trø til for fullt igjen i løpet av natten.

Eksakt når vil ikke Skårsmoen uttale seg om. Dette avhenger av været.

Været stopper aksjonen

Mannskapet trekkes nå ned.

Været er rett og slett for dårlig til at skipatruljer, tråkkemaskiner og beltevogner kan bevege seg ute i leteområdet. Det er imidlertid meldt roligere til i kveld samt vindfritt og ikke nedbør i morgen. Dermed satser man på å sende ut store letestyrker da.

Det betyr at Jonny Roger Seem (41) nok må belage seg på enda en natt ute i snøkavet.

Det er nå kjent at den fjellvante hundeføreren er ikledd en såkalt Svalbard-dress. Man vet også at han i bagasjen hadde ti muffins, nøttekake og kjeks.

Helikopteret blir

Det er nå endelig fastsatt at helikopteret blir. Man har pakket det inn og bært inn alt utstyret. Oppdalingen John Petter Liberg, som er anestesilege ombord, bekrefter at de er værfaste. Det skal være meldt østlig vind i morgen, og man håper da på bedre muligheter.

Leter igjen

Letingen foregår nå igjen med uforminsket styrke.

- Så lenge vi leter er det håp, sier politimester Per Marum.

Man er nå også iferd med å hente inn en tråkkemaskin som kjørte seg fast i går.

Pakket inn helikopteret

Helikoptermannskapet pakker inn rotoren med ullpledd for å hindre snøen i å trenge inn i maskinen. Dette tyder på at helikopteret vil bli stående i Storlidalen inntil videre. Det virker imidlertid ikke særlig sannsynlig at man får til å gå opp med det første. Det er tett sne og kuling i området.

Vurderer situasjonen

Man vurderer nå situasjonen i forhold til bruk av helikopter. Antakelig letter det så snart det får sjansen og setter kursen for Trondheim. Innover i fjellheimen virker det umulig å kunne sette i gang søk med varmesøkende kamera fra helikopter slik man hadde ønsket.

Det er altså ingen aktiv leting for øyeblikket, og 42 letevillige mannskaper må bare avvente situasjonen.

Merket løypa

På grunn av store smømengder er det sendt inn fem, seks tråkkemaskiner for å bane vei. I natt ble en av de største tråkkemaskinene fra Oppdal fraktet inn i Storlidalen, for å ta med seg ettersøkshunder ut i terrenget. Tråkkemaskinene er også med og merker løypa innover, med «brøytestikker» med reflekser.

"Gammeldags snøstorm"

Harald Storli betegner været som en god gammeldags snøstorm, og kan ikke huske sist det kom over en meter på ett døgn slik tilfellet har vært i Storlidalen og i leteområdet.

Store ressurser

Også politimester Per Marum har kommet til kommandosentralen på Storli gard, og på en kort pressekonferanse i 14-tida lørdag, slo også han fast at letemannskapene ennå er optimistiske. Han fortalte om store ressurser som er i sving, med Sivilforsvaret, Forsvaret og Røde Kors som delaktige. Redningsmannskapene som nå er ute kommer fra Sør-Trøndelag, Oppland og Hedmark.

Omfattende problemer

Været gjør at aksjonen er vanskelig på alle tenkelige måter. De siste snøscooterne som dro ut i ni-tiden i går kveld, måtte tidlig gjøre vendereis. Værforholdene skaper også problemer for de som skal frakte materiell inn og ut av Storlidalen. I går kveld kjørte en lastebil som hadde fraktet inn en tråkkemaskin, i grøfta. Først omklag klokka 01.00 i natt var den kommet på veien igjen.

Helikopter kommet

Siste kontakt med mannen var like over 13 i går. Siden har han vært tom for batteri på mobilen.

SeaKing-helikopter fra Sola kom seg til Storlidalen i dag. Dette har tidligere måttet snu på grunn av været før det en gang kom seg til Oppdal.

Letingen i stampe

Nå står imidlertid helikopteret på bakken i påvente av et gløtt i snøkavet som gjør det mulig å stige opp. Alt mannskap holder seg nå i ro, da været er så ille at det ikke går an å gjøre noe. Ifølge adressa.no skal helikopteret ha nok drivstoff til å holde seg i lufta i rundt 2,5 timer.

På Storli gard er det nå helt fullt av redningsmannskaper. Blant dem er også politimester Per Marum. Opdalingen håper å få en kommentar fra ham noe senere.

Anspent stemning

Ifølge vår reporter på stedet hersker det en anspent stemning blant de som er til stede. Seem har altså vært borte siden torsdag kveld, og har måttet tilbringe to kalde netter ute uten å være utstyrt for det. Ingen er likevel i nærheten av tanken på å gi opp.

- Vi holder motet oppe, venter og håper på det beste, sier savnedes bror, Geir Seem.

Åpnet butikken

Storli gard har i natt hatt over 30 overnattingsgjester. I natt ble Lønset handel oppringt og gården fikk forsyninger derfra.

- Det er synd det må være i en slik setting, sier Elin Storli, som sammen med Røde Kors sørger for at alle får seg mat og drikke.

Hunder inn i området

Letingen var helt innstilt i natt grunnet været.

Klokken kvart på seks i dag morges ble tre hundeekvipasjer kjørt inn i leteområdet med tråkkemaskin. Like før klokken ni, rundt kvart på, lettet uværet i Storlidalen noe. Dette gjør at man på ny forsøker å sette inn SeaKing-helikopter i letingen etter mannen som nå har vært ute siden torsdag kveld.

Det var i natt stri vind, og helt nede i 14 kuldegrader. Man forsøkte å opprettholde letingen i natt, men måtte gi opp grunnet manglende sikt. Nysnøens dybde er vel en meter.

I sjutiden i morres ble det satt inn nye letemannskaper, som går på med friskt mot.

Ikke funnet varden

Man har etter det operasjonssentralen i Sør-Trøndelag politidistrikt kjenner til ikke funnet varden Seem rapporterte om i sin siste melding til politiet. Dette var i tolv-tiden i går formiddag, og han har senere gått tom for batteri på mobilen. Man tror den merkede steinen tilhører turistforeningen, og trodde i går at denne lå langs den merkede sommerstien mellom Innerdalen og Storlidalen, rundt 1.000 meter over havet.

Mange ressurser står klare til å lete, men været er altså det store problemet. I tillegg til politi og Røde Kors, er forsvaret inne med to båndvogner, sivilforsvaret stiller med forpleining og varmetelt og Norske Redningshunder er kommet til.

Kjent mann

Jonny Roger Seem er i 40-årene og kommer fra Skaun/Melhus-området. Han er godt kjent i hundemiljøet, og driver blant annet Granli Huskytours

Tidsnød ikke tema

Politiet avviser at de nå begynner å se på klokken med bekymring.

- Det er ikke noe tema. Vi kjører på med uforminsket styrke. Han kan bruke hundene som varmekilde i tillegg til fjellduken. Vi har stor tro på at vi skal finne ham i live, forteller operasjonsleder.

Foto: MMS-foto: Randi Grete Kalseth
Foto: MMS-foto: Randi Grete Kalseth
Foto: MMS-foto: Randi Grete Kalseth
Foto: Siv Storløkken
Foto: MMS-foto: Randi Grete Kalseth
Foto: MMS-foto: Randi Grete Kalseth
Foto: MMS-foto: Randi Grete Kalseth
Foto: MMS-foto: Randi Grete Kalseth
Foto: MMS-foto: Randi Grete Kalseth
Foto: MMS-foto: Randi Grete Kalseth
Foto: MMS-foto: Kjell Ove Holsbøvåg, Tidens Krav