Hjelpekorps region Midt, bestående av Røde Kors Sør-Trøndelag, Røde Kors Nord-Trøndelag og Røde Kors Møre og Romsdal var i begynnelsen av måneden samlet på Bortistu i Storlidalen, hvor de har hatt regionkurs.

Søndag hadde de en stor skredøvelse i området. I løpet av ett år har de tre store øvelser; to på barmark og en om vinteren. Flere av deltakerne som var med i helga hadde ikke vært borti en slik øvelse.

Deltakerne måtte trene på situasjoner som de kan havne oppi, og sammen måtte de løse situasjonen på raskest og best mulige måte.

– Denne helga har vi hatt fokus på opplæring av nye søksmannskaper og lagledere til vinteraksjoner, det forteller NK-regionleder og helgesjef Cathrine Bang Hellum til Opdalingen.

Hun forteller videre at hun er svært godt fornøyd med helga, og at hun tror mange av kursdeltakerne reiser hjem med en god del ny og nyttig kunnskap.

Skryter av dalen

Bang Hellum forteller at de har både kurs for barmark og snødekt mark.

– Storlidalen har vært en helt fantastisk plass å få testet det nye mannskapet, for det har alt; både flatmark og bratt terreng, sier hun.

– Vi har fått veldig mange ulike utfordringer for mannskapet, i forhold til terreng, skredelementer og til en viss grad vær og vind. Været var kanskje for fint, men vi har klart å gjennomføre øvelsen veldig bra og så realistisk som mulig likevel, sier hun.

Gjengen har vært samlet på Bortistu i helga, og for at øvelsen skulle bli så reell som overhodet mulig, var det ingen som viste når de første meldingene som skredet kom til å gå.

Deltakerne fikk utdelt forskjellige poster i starten og når beskjeden om skredet kom, skulle de komme seg fortest mulig til skredstedet.

Flere av arrangørene hadde laget et skred så realistisk som mulig, hvor tre personer hadde blitt tatt.

– Totalt sett har dette vært ei utrolig bra helg, og kursstaben har vært veldig erfarne og lagt godt til rette for oss slik at vi fikk trene på en ordentlig og ryddig måte, sier Bang Hellum.

Samle deltakerne

Det er hjelpekorps region Midt, bestående av Røde Kors Sør-Trøndelag, Røde Kors Nord-Trøndelag og Røde Kors Møre og Romsdal, som har vært samlet på Bortistu i helga. Det har vært rundt 60 personer påmeldt til hele helga.

– Regionkursene er ment for å samle deltakerne i regionen. Region Midt består av tre fylke, og strekker seg fra helt sør i Møre og Romsdal til nord i Nord-Trøndelag, sier Bang Hellum.

Hun forteller at dette er andre året de kjører et slikt vinterkurs i storskala, og første gangen de er i Storlidalen.

– Vi har veldig lyst å komme tilbake, for både terreng og vertskap har vært helt fantastiske. Området har vært godt egnet å trene i, sier hun.

Vet aldri når skredet går

Det var ikke så veldig lenge siden skredfaren i området lå på nivå fire. På nettsiden varsom.no skriver de dette om nivå fire: Ferdsel i skredterreng anbefales ikke. Skred som løsner av seg selv forventes. Unngå løsne- og utløpsområder. Omfattende ustabile forhold. Svake bindinger i de fleste brattheng Utløsning sannsynlig selv ved liten tilleggsbelastning i mange brattheng. Fjernutløsning sannsynlig. Under spesielle forhold forventes det mange middels store og noen store naturlig utløste skred.

Senest i påsken i fjor gikk det et snøskred i Storlidalen, ned fra fjellet Storhaugen. Skredet ble utløst av en skiløper, men ingen ble tatt av skredet.

– Vi vet aldri når et skred skjer. Heldigvis har det blitt en modernisering av fjellvettreglene, som har et spisset fokus mot den type turer og friluftsliv vi går i dag. Det er viktig at folk har grunnferdighetene, og at de kan å håndtere både kart og kompass og GPS. I tillegg må folk være forbered, sier Bang Hellum.

For å kunne stille godt forberedt, for eksempel på dårlig vær, anbefaler hun å gå tur når det er dårlig vær ute.

- Kom deg ut på en trygg måte og øv på å sette opp et telt i stiv kuling, sier hun.

Påsken skal Bang Hellum tilbringe på tre ulike vaktsentraler, både i Trondheim, Vangslia og Golsfjellet.