OPPDAL: – Nå skal jeg bruke tiden fremover til å sette meg inn i Oppdal, både kulturlivet og samfunnet for øvrig, smiler en strålende opplagt fersk kulturhussjef i Oppdal.

Tilbudet om jobben fikk hun fredag, da satt hun på Hurtigruta på vei fra Tromsø til Trondheim.

– Det var både uvirkelig og samtidig helt fantastisk.

Hun er blitt kontaktet av Adresseavisen, Opdalingen og Opp, og nå begynner det å gå opp for henne hva slags jobb det er hun har tatt på seg.

– Det har vært en rar dag.

I dag er hun salgssjef i TrygVesta, og mandagen har hun brukt til å informere de øvrige ansatte og ledelsen. Hun har tre måneders oppsigelsestid der hun er nå.

Leilighet i Oppdal

Gätzschmann kommer fortsatt til å ha fast adresse Trondheim, men alle som har en sentrumsnær leilighet ledig i Oppdal sentrum, kan ta denne artikkelen som en annonse. For leilighet i Oppdal skal hun ha. Hun kommer til å bruke mye tid i fjellbygda framover.

– Jeg var heldig som ble tilbudt jobben, og nå skal jeg bruke tid på å bli kjent med folkene her, og finne ut av hvilke strategier og tanker som ligger i driften.

Hun har fått med seg at det er en veldrevet bedrift hun tar over.

– Jeg håper å tilføre noe etter hvert, når jeg har kommet inn i min rolle. Jeg ber om forståelse for at jeg vil bli bedre kjent med menneskene i selve foretaket før jeg uttaler meg nærmere om hvordan dette skal bli.

Kulturell bakgrunn

Hennes erfaring og bakgrunn vil etter hvert komme godt med når hun skal lede foretaket Oppdal kulturhus.

– Utfordringene jeg har møtt i arbeidslivet er et godt grunnlag, sier den tidligere markedssjefen i Lydbokforlaget, som i tillegg til å være over gjennomsnittet kulturinteressert, også beskriver seg selv som «bokoman».

– Jeg leser veldig mye bøker, det har jeg alltid gjort.

Hun er også opptatt av billedkunst, og gallerier og annen kunst. Hun er en flittig bruker av galleriene rundt omkring, og eier også en del kunst selv.

– Jeg lytter gjerne til opera, og går i teateret og på kino.

Hun sier hun setter veldig pris på animasjonsfilmer like gjerne som annen film, og gleder seg til å bruke Oppdal kino flittig.

Publikum viktigst

Et av de beste teaterstykkene hun har sett er Johan Boyer «Den siste viking», og nå skal hun snart se «Chicago», der oppdalingen Åsmund Flaten er kapellmester.

Det er ikke noen spesiell retning hun er mer opptatt av enn noen annen, innen kulturen.

– Det viktigste for kulturen er å ha et publikum, og at folk støtter opp om kulturen og bruker tilbudet. For å få til det må en ha et bredt og godt tilbud, og tilgjengelighet.

En må også ha økonomi til å ha et godt tilbud, sier hun, vel vitende om at det er hun som blir ansvarlig for driften.

Nettverk viktig

Hennes bakgrunn som politiker vil også komme godt med når hun nå skal lede foretaket og forholde seg til kommunestyret.

Som aktiv politiker kan hun i alle fall språket. Tidlig på to tusen tallet ble hun aktiv i Trondheim Høyre, og ble i år kvinnepolitisk talsmann for partiet. Hun er også vararepresentant i bystyret.

– Jeg føler at det å ha et nettverk innen politikken også er viktig, sier hun.

For Trondheimskvinnen har allerede fortalt at hun ønsker å knytte kontakter innad i kulturlivet i Trondheim, og se om det går an at de kan dra nytte av hverandre.

– Vi må kunne se på ting sammen, det er viktig å være synlig der ting foregår.

Når det gjelder forholdet til Oppdal er det som skiturist hun har vært her mest.

– Da har vi enten kjørt frem og tilbake samme dag, eller overnattet hos venner som har hytte i bygda, sier hun.

Hun forteller at hun også har brukt Opplev Oppdal en del, og Villmarksleiren, og at Opplev Oppdal også har fått profilere seg på Solsiden, der Bente Gätzschmann var senterleder i åtte år.

NY KULTURHUSSJEF: Opdalingen jagde Gâtzschmann ut i regnvær for å ta bilde. Her er vår nye kulturhusleder, avbildet på Solsiden i Trondheim.