Det er Øyvind Fuglem, salgskonsulent hos Kjelstad hytter som forteller dette i et intervju med Byavisa i Stjørdal.

Kjelstad produserer både laftede hytter og fritidsboliger satt opp med reisverk. Nostalgiske sjeler er i så vidt i flertall, og velger tømmerhyttene. Størrelsene på byggverkene speiler også folks økonomi.

– Stort sett selger vi hytter på mellom 90 og 120 kvadratmeter. Det hender noen kunder i utgangspunktet ønsker å kjøpe en mindre hytte. Når bestillingen skal foretas, velger de likevel å gå for en større utgave. Gjennomsnittshytta er i dag 103 kvadratmeter, to kvadratmeter større enn gjennomsnittsboligen, sier Fuglem.

Tidligere var hyttefolk fornøyd med en primus, vann på dunk og to bittesmå soverom hvor køysengene sto tett. Dette er det slutt på. Vei, vann, kloakk og strøm er blitt en selvfølge, og mens man tidligere satte hytta på påler eller en ringmur, er det plate på mark som gjelder i dag. Folk vil ha komfort, og da spanderer man gjerne noen kilowatt med gulvvarme.

– Nå for tiden, er det svært sjelden at vi får inn bestillinger på de tradisjonelle og spartanske hyttene, sier han.

Stort sett leverer Kjelstad hytter til Midt-Norge, hvor Tydal, Oppdal, Storlien, grensebygda er vel snart norsk, og Meråker er blant de heteste destinasjonene. En god del hytter selges også til kjente vintersportssteder som Gol og Geilo, foruten hyttene som eksporteres til England.

– Vi har en samarbeidspartner i England som selger våre hytter. Pr. i dag har vi innen hyttesegmentet ingen planer om å utvide eksporten til andre land, sier Fuglem til byavisa.