Det må innrømmes at rått oksekjøtt med sennep, pepperrot, rå løk og rå eggeplomme er mat som passer best for voksne med velutviklede, litt tøffe smaksløker. Men åh, så godt det er!

Her er det ingen nyanser som går tapt, og ved å serverer alle ingrediensene hver for seg kan den enkelte blande sin egen favoritt.

Likevel ber nok smakstottene om nåde før du klarer å spise deg mett på en tartar, så server den som forrett med en mild hovedrett etter.

Siden rått kjøtt også er litt belastende for maven, er det lite som slår ovnsbakt fisk som motvekt. Ta med knivferdighetene fra finhakkingen av oksekjøtt over til fisken, og skjær så lange, tynne fiskeskiver du klarer.

De skal rulles sammen med kremost mellom skivene, så tynt er bra. Setter du fisken i ovnen og potetene på plata idet tartaren serveres skulle alt bli ferdig til rett tid. Smøreosten forvandles mirakuløst til en rask juksesaus i løpet av steketiden.

Siden «biffen» ble servert rå, kan vel «sjokoladepuddingen» serveres varm og flytende? En stor kopp fet, søt, varm sjokolade, med et lite sting fra enten likør eller nypresset appelsinsaft, er den perfekte avslutningen på en høstmiddag stappfull av kraftige smaker.

TARTAR MED ALT

(4 porsjoner)

600 g oksefilet

4 ss sjalottløk, finhakket

4 ss pepperrot, finrevet

4 ss grov sennep

4 ss persille, finhakket

4 ss kapers

4 eggeplommer

salt og nykvernet svart pepper

Her snakker vi om å velge det fineste, møreste oksekjøttet budsjettet tillater. Porsjonen er stor, men siden det er fisk til hovedrett kan forretten gjerne være kraftig. Juster ned kjøttmengden dersom du synes det blir mye. 100 g kjøtt i en tartar er fortsatt en solid porsjon.

Finhakk eller, aller helst, skrap kjøttet rett før servering. Hvis ikke blir kjøttet misfarget, og det øker også faren for bakterievekst. Anrett kjøttet på tallerkener med løk, pepperrot, sennep, persille og kapers rundt, samt eggeplommen hvilende i et halvt eggeskall, klart til å bli helt over kjøttet. Noen grønne salatblader og en skive brød til (helst pumpernikkel eller annet grovt, svart brød) smaker godt.

FISKERULADER MED

DILLPOTETER

(4 porsjoner)

400 g torskefilet

400 g laksefilet

100 g smøreost med urter og hvitløk

1 kg små poteter

1 stor håndfull frisk dill

salt og hvit pepper

kokte erter

Legg fiskefiletene på en skjærefjøl, finn frem husets skarpeste kniv og skjær tynne skiver i hele filetens lengde.

Målet er å få både lakseskivene og torskeskivene like store. Krydre med salt og pepper, smør smøreost på halvparten av skivene, legg de andre skivene oppå og rull løst sammen.

Klemmer du for hardt forsvinner bare all smøreosten ut mellom fiskeskivene. Legg i en smurt form og stek i stekeovn ved 150 °C i ca. 20 minutter.

Kok potetene i vann med salt og dill. Server sammen med den varme fisken, nykokte grønne erter og kraften fra fiskeformen.

LIKØRKAKAO

(4 porsjoner)

1 plate kokesjokolade

1 dl vann

1 l melk

3 ss sukker

3 dl kremfløte

2 dl likør/appelsinsaft og

appelsinskall

Smelt sjokoladen i varmt vann. Tilsett melken og varm opp til kokepunktet. Tilsett sukker etter smak. Server med en liten kremtopp.

Tilby gjester å smaksette kakaoen sin selv. Likør til voksne som vil ha det; finrevet appelsinskall på kremen og en skvis appelsinsaft i selve kakaoen til barn og de som skal sette seg bak rattet. Et par småkaker eller kjeks er også godt til.