Hvert år samles det norske folkemusikkmiljøet for å feire det beste av det beste av norske tradisjons –og folkemusikkutgivelser. Folkelarmprisen har blitt en viktig og ærefull tradisjon som hedrer musikere og artister som har utmerket seg spesielt innen disse sjangerne.

I år er oppdalingen Erlend Viken nominert i åpen klasse for sitt album "Frie Tøyler". Erlend som soloartist og Erlend Viken Trio er også plukket ut til å være Folkelarm-artister. I tillegg så er det enda en oppdaling som stiller på scenen, Øyvind Sandum, til vanlig lærer, stiller på scenen under Folkelarm, både som soloartist og med Sandum Trio.

Folkelarm 2014 braker løs førstkommende torsdag og kan by på en solid rekke konserter fremført av noen av landets fremste folkemusikere, samt spennende debatter og seminarer hvor aktuelle temaer og problemstillinger belyses og det hele toppes med Folkelarmprisen lørdag 27. september.

Det var i år godt over 50 påmeldte plater og av disse har juryen valgt ut 15 nominerte som har mulighet til å vinne pris. Tradisjons – og folkemusikkens egen pris deles ut den siste dagen under årets Folkelarm, lørdag 27. september kl. 20, på Riksscenen.

Folkelarmprisen er fordelt på fem priser hvor av fire er platepriser i kategoriene; Dokumentasjon, Solo, Tradisjonelt samspill og Åpen klasse. I tillegg til disse kåres også prisen Årets folkemusiker – en prestisjefylt pris som tidligere har blitt vunnet av blant andre Olav Mjelva, Sigrid Moldestad, Unni Løvlid, Hallgrim Hansegård, Valkyrien Allstars og Kouame Sereba.

Årets jury består av høgskolelektor og musiker Ragnhild Rose Knudsen og musikerne Unni Løvlid og Kjell Bitustøyl. I tillegg har musiker og pedagog Ånon Egeland bidratt i arbeidet med utvelgelsen av de nominerte.

- Vi er veldig imponert over kvaliteten på søkermassen, og har hatt en stri jobb med å velge ut de nominerte. Vi har jobbet oss fram til en gruppe nominerte hele juryen kan stå samlet bak, sier jurymedlem Unni Løvlid om arbeidet.

- Det var også i år god bredde på søkerne, men for fremtidige Folkelarmpriser så håper vi likevel at flere representanter fra de flerkulturelle miljøene inspireres til å søke, legger Ragnhild Rose Knudsen til.

Folkelarmprisen har blitt en viktig del av Folkelarm, og bidrar til å sette et ekstra fokus på den store aktiviteten som foregår i folkemusikkmiljøet.

- Det var mange sterke utgivelser i år. Mange av utgivelsene har blitt tatt i mot av publikum og media med hedersord og gode anmeldelser. Jobben til juryen har ikke vært lett, men de har på imponerende vis kommet fram til et sett med verdige nominerte, avslutter prosjektleder for Folkelarm Sigurd Reinton.

I tillegg til selve Folkelarmprisen vil også prisen for Årets folkemusikkarrangør bli delt ut under årets bransjetreff. I år er det tre festivaler som er nominert i denne kategorien, og FolkOrg (organisasjon for folkemusikk og folkedans) som deler ut prisen årlig, har denne gangen blant annet lagt vekt på arrangørenes evne til å skape entusiasme og interesse for både folkemusikk generelt og sine arrangementer spesielt, samt deres publikumsoppslutning og kunstneriske profil.

DE NOMINERTE TIL FOLKELARMPRISEN 2014

SOLIST

 • Spelarhola - Knut Hamre /Alexander Aga Røynstrand / Åse Teigland

 • Valdresspel i Amerika - Laura Ellestad

 • Intakt - Britt Elise Skram

ÅPEN KLASSE

 • Sudan Dudan - Inntil i dag

 • Susanne Lundeng - Et steg ut

 • Resjemheia - Mattis Kleppen og Resjemheia

 • Over Tones - Benedicte Maurseth/ Åsne Valland Nordli

 • Frie tøyler - Erlend Viken Trio

TRADISJONELT SAMSPILL

 • Vrangsvevd - MAAR

 • Brylljaupsafta - Honndalsmusikken

 • Smiles of sun (folk music from Lorestan) - Nezam Rajabzadeh

DOKUMENTASJON

 • Rosekolla - Storbekken

 • Guovddut juoiga – Yoiks from Guovdageaid - Div. art. (fra Kautokeino)

 • Gamle danser fra Sør-Odal - Rolf Nylend og Håvard Svendsrud med ensemble

 • Slåtter frå Heidal - Div. art. (Gudbrandsdalen)

FOLKELARMARTISTER 2014: Anne Hytta, Bansal Band, Bjäran (SE), Eplemøya songlag, Erlend Viken solo, Erlend Viken Trio, Fromseier Hockings (DK), Global Fever Orchestra, Javid Afsari Rad solo, Kartellet (dans), Lady Moscow, Laura Ellestad solo, Majorstuen, Puhti (FI), Revolver, Sandum trio, Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola, Sissel Morken Gullord solo, Snakka San & SVER, Unni Boksasp solo, Unni Boksasp Ensemble, Villniss (dans) og Øyvind Sandum solo.

Foto: Arkiv