OPPDAL: Harald Bjerke på Total Autoservice i Oppdal ringer nå importører og forhandlere over hele landet i håp om å finne noen som kan lever startkabler, batterier og motorvarmere. Han har vært heldig, og fått ett og annet napp.

– Vi får nesten ikke varene inn i hyllene før de forsvinner igjen. Vi har aldri opplevd et lignende rush som i disse dager. Hele landet skriker etter de samme varene, og nå er Norge nesten tomt for startkabler, batterier og motorvarmere. For å illustrere etter en vare som bilbatterier - en vare som vi normalt har mengder av på lager - har jeg fått opplyst at vår importør har bedt om å få batterier flysendt til Norge fra Kina. Det sier det meste om situasjonen, sier Harald Bjerke.

Tomt over hele landet

Det er ikke bare bilene i Oppdal som fryser. Situasjonen er den samme over hele landet.

– På Østlandet har kuldebølgen vart lengre enn i Oppdal. Importørene var derfor i ferd med å gå tomme for de mest etterspurte før vi kom med våre bestillinger, sier Harald Bjerke.

Bare 20 prosent av den norske bilparken har motorvarmere. Etter mange år med milde vintrer, har få sett behovet og montert motorvarmer på bilen sin. Nå er det kaldt over hele landet, og «alle» skal ha motorvarmer. I en slik situasjon klarer man ikke å tilfredsstille etterspørselen.

Forsiktig med automatgir

Nye biler med mye elektronikk tåler ikke kulden like bra som eldre modeller med mye mekanikk og lite elektronikk.

– Biler med automatgir skal ikke taues i start. Når folk ringer og ber om råd for å få fart på bilen, spør vi alltid om bilen er utstyrt med automatgir. Har den det, ber vi kunden kontakte bergingsbil slik at bilen fraktes inn til opptining før det blir gjort forsøk på å starte den, sier Harald Bjerke.

Til stadighet mottar Total Autoservice biler til opptining. Etter en time eller to i varmen i verkstedhallen, starter de fleste uten større problemer.