1. MASS EFFECT 2

Utgitt: 26. januar

Plattform: X360

Årets beste spill ble sluppet allerede i januar, og kan dermed være vanskelig å huske på i slike kåringer. I Mass Effect 2 finner du enorme mengder med spillglede, og i løpet av de 30 timene det tar å spille helt igjennom finnes det knapt et eneste dødpunkt. Jeg kunne fint ha skrevet masse om grafikk, historie og kontroller, men jeg nøye meg med å si at jeg har ingenting å utsette på noen av delene. Dine valg og handlinger får store konsekvenser for historien i spillet, dermed er det også verdt flere gjennomspillinger. Unikt for Mass Effect er at de valgene du tok i det første spillet også har en innvirkning på oppfølgeren. Det skal bli spennende å se hvilke følger de valgene du gjorde i Mass Effect 2 har på det neste spillet i rekken, som kommer mot slutten av 2011. PS3-eiere kan for øvrig glede seg for Mass Effect 2 slippes til konsollen i januar.

2. HEAVY RAIN

Utgitt: 24. februar

Plattform: PS3

Enkelte spill revolusjonerer måten man ser på hele industrien. Heavy Rain er et slikt spill. Jeg har sjelden blitt så engasjert i et spill, der jeg satt i sofaen med Move-kontrolleren og veiva. Følelsen av Heavy Rain veksler mellom høy puls og et sitrende ubehag. Grafikken er fantastisk, men det er historien og måten den er fortalt på som gjør dette spillet så utrolig bra. Karakterene du spiller med kan dø, men historien fortsetter allikevel. Dette fører til at historien kan sprike i mange forskjellige retninger. Har du spilt gjennom det to ganger så har du fortsatt ikke fått med deg mer enn en liten brøkdel.

3. RED DEAD REDEMTION

Utgitt: 21. mai

Plattform: PS3 og X360

De siste årene har stort sett alt Rockstar har tatt i blitt til gull. Og sjelden har det vært mer sant enn med Read Dead Redemtion. Med en historie og et stemmeskuespill som GTA-serien ikke har vært i nærheten av, sender spillet deg rett tilbake til den gamle vesten. Her blir du møtt av en stor og detaljert verden der du har mye å ta deg til. Både hovedkarakteren, John Marston, og de du møter underveis løfter spillet kraftig. Red Dead Redemtion lykkes virkelig med å skape en stemningsfull ramme for spilleren.

4. HALO REACH

Utgitt: 14. september

Plattform: X360

Spillere flest var rimelig lei av Halo. Både historien og spillfølelse klarte ikke å nå opp mot sine skytekonkurrenter. Det var før utviklerne i Bungie avsluttet sitt samarbeid med Microsoft med Halo Reach. I dette spillet er alt som var bra med Halo samlet i et spill og videreutviklet. Reach presenterer deg for den beste og mest rørende historien til nå med et par nyheter som løfter hele opplevelsen. Legg på en enorm flerspillerdel og Halo er igjen det flaggskipet det var tenkt til å være for Xboxen.

5. BATTLEFIELD: BAD COMPANY 2

Utgitt: 5. mars

Plattform: X360 og PS3

Det har vært mye snakk om krigen mellom Call of Duty og Medal of Honor. Samtidig som disse to har pepret løs på hverandre er det Bad Company 2 som har sneket seg opp øverst på seierspallen. Her er et spill som nærmest ene og alene har satset på en fantastisk flerspilleropplevelse, og har lyktes bra med det. Det finnes en enspillerdel også, men den er ingenting å skrive hjem om. Det som gjør Bad Company 2 så bra er det store fokuset på lagtaktikk. Dette er den beste og mest strømlinjeformete flerspillerdelen i sin sjanger.

6. GOD OF WAR 3

Utgitt: 19. mars

Plattform: PS3

I år var Kratos tilbake, og de stormannsgale utviklerne har overgått seg selv. For de enorme titankampene du må utkjempe er rett og slett storslagne. Og du blir flere ganger tatt på senga av spillets episke proporsjoner. Enkelte mener spillet kan bli litt endimensjonalt i handling og utførelse, men det er fantastisk gøy å hakke løs mot fiendene dine. Et stort kompliment til God of War er at flere spill i år har prøvd å kopiere spillbarheten, men det er bare God of War som er God of War.

7. LIMBO

Utgitt: 21. juli

Plattform: X360

Limbo er utgitt av det uavhengige utviklerselskapet Playdead Studios og ble sluppet rett til Xbox Live. Spillet er genialt i sin enkelhet. Kontrollerne er simple, men de gåtene du må løse underveis er ikke det. Spillets grafikk består av svart- og gråtoner og er sammen med et minimalistisk lydspor med på å gi spillet en guffen atmosfære. Det er spill som dette som gjør at man ser positivt på spillindustriens framtid.

8. FALLOUT: NEW VEGAS

Utgitt: 22. oktober

Plattform: X360 og PS3

Det sier litt som spillfølelsen i New Vegas, når et spill som er fullt av bugs, feil og utdatert grafikk er blant årets ti beste spill. Etter hvert som du spiller glemmer du alle problemene. Du har så mye å ta deg til og møter så mange skrudde personligheter underveis at du blir fullstendig sugd inn i Mojave-ørkenen. Også i dette spillet er valgmulighetene mange på hvordan du vil løse oppdragene.

9. NHL 11

Utgitt: 17. september

Plattform: X360 og PS3

Noen ble kanskje skuffa over at det ikke var større forskjell på NHL 10 og 11. Jeg vil heller kalle det en forbedring av det perfekte. Når det kommer til sportsspill er det ingenting som kommer nærmere virkeligheten enn NHL-serien. Fantastisk grafikk og spillfølelse, med en presentasjon som engasjerer. Per i dag er NHL-serien den EA Sports bør være stoltest av.

10. SUPER MEAT BOY

Utgitt: 20. oktober

Plattform: X360

Listas andre spill som er laget av uavhengige utviklere og distribuert på Xbox Live. Super Meat Boy er et plattformspill av den gamle skolen. Du styrer en liten kjøttklump rundt på utrolig krevende baner der timing og reaksjonsevne er dine viktigste egenskaper. Dette er 2010s suverent vanskeligste spill. Både på godt og vondt.